Umire li Corona virus sa namirnica iz granapa ako ih skuhamo

Piše: Redakcija

Postoji mnogo načina da se zaštitite od virusa corone. No, uprkos tome, mnogo je dilema. Kao naprimjer, kako tretirati hranu koju su mnogi dotakli u supermarketu? Može li se virus ubiti kuhanjem hrane?
Sedmicama mnogi su bili na oprezu i nosili maske za lice te rukavice. Da bi ograničili širenje, mnogi su slijedili i upute stručnjaka o obaveznoj distanci među ljudima od 1.50 metara. No, mnogima je ostala nepoznanica šta učiniti s hranom koju su uzeli nakon što su je mnogi dodirnuli prilikom kupovine?
-Do sada je poznato da su svi Corona virusi osjetljivi na visoke temperature kuhanja. Tako na 63°C u roku od četiri minute dolazi do razaranja virusa. S obzirom na ranija iskustva sa Corona virusima, očekivana je pretpostavka da će se i ovaj tip virusa ponašati na sličan način.


Tokom cijelog perioda Corona virusa ne bi trebalo dijeliti hranu, odnosno jesti iz istog tanjira sa drugim osobama, neovisno o tome postoji li sumnja u zarazu ili ne.
Ukoliko sumnjate da se virus nalazi na povrću i voću, jedini način je da ga operete rastvorom sirćetne kiseline.
Alkoholni ocat je najefikasniji jer sadrži oko 7 posto octene (sirćetne) kiseline, dok druge vrste možete koristiti, imajući u vidu da one imaju od 5 do 6 posto.
Da bi djelovalo protiv virusa, sirće se mora rastvoriti u odnosu 1:1 sa vodom.

Pročitajte još