Svi se pitaju: Zašto Angela Merkel nikad ne nosi masku

Piše: Redakcija

 

(Foto: AFP)

Od početka svjetske pandemijske krize izazvane virusom Corona, javnosti u oko pada detalj da se njemačka kancelarka Angela Merkel nikada nije pojavila s maskom.

Čak ni na početku pandemije kada je poput miliona drugih Nijemaca, snimljena u kupovini u supermarketu gdje je sama napunila kolica voćem, povrćem, slatkišima, higijenskim potrepštinama među kojima i u to vrijeme toliko traženim toalet papirom i sapunom.

No, iako je Njemačka u aprilu uvela obavezu nošenja maski u javnom prijevozu, a većina pokrajina donijela odluku po kojoj su maske na licu potrebne i za odlazak u trgovinu, Merkel nikada nije viđena sa bilo kakvom zaštitom preko usta i nosa, pa se svi pitaju zašto.

Odgovor možda leži u kancelarkinom stavu iznesenom 1. aprila kada je tokom videosastanka s premijerima njemačkih saveznih pokrajina upozorila da bi nepropisno nošenje maski moglo dovesti do širenja virusa.

– Svi znaju da maska nakon pola sata postaje toliko vlažna da i sama postaje prijenosnik- rekla je tada Merkel.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti