Ovo su fenomenalni insani!

Piše: Redakcija

Kao što je jučer i najavio Damir Marjanović, poznati profesor genetike i bioinžinjeringa, nakon što je sa sinom Tinom prošao pakao Corona virusa, danas je na svojoj FB stranici pisao o ljudima koji su im pomogli.

– Ovaj post će biti dug. Neće biti atraktivan ali mora biti napisan jer u najgorim vremenima čovjek pronađe nešto u što vjeruje i što mu otvori oči i jasno kaže da će sve ovo biti iza nas jer imamo jedni druge!  Sve počne tako što Rijad, Lana i Ivana ne pitaju za vrijeme nego u bilo koje doba noći i dana, ako treba dođu na vrata, rade svoj posao i daju rezultate ne dozvoljavajući da iščekivanje „ubija“. Onda istog momenta divna žena Bilsena podijeli sve svoje farmaceutsko znanje i iskustvo majke koja je liječila sina, i riječju i djelom (jer šta treba ona nabavi u minuti, a njen sin bez problema čak i na prvi dan Bajrama donese) pomogne kada najviše treba i kada ne znaš šta te čeka.

S druge strane, moja Amra svakoga dana dva puta proziva, daje jasna uputstva, i svojim briljantnim doktorskim instinktom pomogne kada je Tinu najteže! To se ne zaboravlja! Kako zaboraviti Zaima koji od svog posla, navečer nosi kući hrpu papira i popunjava formulare, te tada komunicira s pacijentima, pa čak kada i nisu „u njegovoj kvoti“ jer je doktor, a to je normalno za dobre doktore, ili Aidu koja u pravom trenutku da prave informacije!

U tom momentu se uključuje Almira i organizira sve što treba, štiteći mene ali i svoje pacijente, šalje mi znanstvene radove i svaki dan zove čak i iz tunela! Nakon toga, preko Almire, upoznaš Aidu i Djinana, ogromne stručnjake i ljude koji na svoj najveći praznik sačekaju tebe i tvoju obitelj, i pregledaju jer znaju da zdravlje djeteta, supruge i tebe samog nešto što u biti ne čeka da praznik prođe. I onda, kada si blizu panike, njih troje te smire i umire znanjem.

Naravno, Bakir se javi baš kada treba i u par riječi pojasni baš to što treba! U međuvremenu se pojavi moj dječak i nekadašnji diplomac, a sadašnji vodeći profesor svoje generacije Tamer koji ne pita nego samo donosi šta treba i radi sve analize koje su neophodne.

A moj Dubravko, koji od prvoga dana me podsjeti zašto smo prijatelji već desetljeće pet puta diže svoje ekipe i koordinira najkompleksnije aktivnosti, jer kako kaže zna se šta smo jedan drugom u životu!

Tada se uključuje moj Dragan, koji još jednom u maniru starijega brata i priznatog svjetskog stručnjaka, angažuje sve od Hrvatske do Amerike i ne da prođe nijedan dan bez detaljne analize, znanstvene diskusije i prijateljske tople riječi!

U isto vrijeme moja Monia, čuvajući sebe i svoju curicu (najveće blago) samo kucne na vrata ostavi na šteki svježe voće i preuzme sve što treba da se odnese na univerzitet. A onda šlag na tortu, u ovom prijateljsko-profesionalnom dijelu, upoznaš jednu gromadu koja se zove Belma. Koja sa svim svojim pacijentima nastavlja da živi i kada izađe iz izolatorija, koja u jedan ujutro odgovara na poruke, koja ne čeka da ti nju pitaš nego sama provjerava, koja će uskoro biti i doktor znanosti, a što se tiče ljudskosti već je odavno doktorirala i koju sam upoznao tek krajem jula ove godine, a koja postade u ovih par dana dio obitelji (svidjelo se to njoj ili ne).

Na kraju, baš u onom danu u kojem je najviše trebalo, zove moja druga Amra, doktorica nauka i gospodarica čajeva, sirupa, te žena koja svaku biljku zna u dušu, i kaže: ne moraš ti mene zvati ja znam kada ti mene trebaš i svojim čajevima i sirupima, i dušom, me u par sati podigne i čvrsto postavi na noge! Ovo su drugovi, prijatelji i profesionalci koji nisu samo fenomenalni doktori, farmaceuti, profesori, vlasnici kompanija ili biljnih apoteka – ovo su fenomenalni insani – opisao je Damir Marjanović.

Ovaj post će biti dug. Neće biti atraktivan ali mora biti napisan jer u najgorim vremenima čovjek pronađe nešto u što…

Gepostet von Prof dr. Damir Marjanović am Mittwoch, 12. August 2020

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti