Bloger Gastroseksualac:Široki rezanci sa svježim vrganjima

Piše: Redakcija

Nekada kada dođem kući nakon posla, imam osjećaj kao da mi je cijelog dana vreća cementa od 50 kg bila na leđima. Budem gladan, a ništa mi se ne jede. U glavi mi tutnji samo jedna misao, ja bih nešto, a ni sam ne znam šta.

Evo jednog brzog recepta, koji će vam nahraniti i dušu i tijelo. Nakon ovog obroka bit ćete siti, ali ne pretrpani.

Gljive ne berite sami, da ne uništite porodicu i komšiluk. Ali, evo i savjet kako ćete prepoznati svježi vrganj; što su manji, znači da su svježiji, ali također ako pucnete prstima po klobuku vrganja moraju imati onaj zvonki zvuk, ukoliko je zvuk tup, to je star vrganj. Trebaju vam slijedeće namirnice:

400 g širokih rezanaca
220 g vrganja
30 putera
250 ml slatkog vrhnja
malo kurkume
so i biber

U veliku šerpu naspite vodu i odmah je posolite, da bi vam brže prokuhala. Kad prokuha, stavite malo ulja u nju i rezance, te kuhajte prema uputama s omota. Vrganje očistite nekom četkicom, a ako ih baš morate prati, onda samo hladnom vodom, nikako toplom. Oprane vrganje izrezite na ploške. U duboku tavu zagrijte puter i kada se rastopi dodajte vrganje, te ih na laganoj vatri pržite od tri do četiri minute, dok ne omekšaju.

Nakon toga začinite ih solju i biberom i ulijte slatko vrhnje, sve zajedno nježno promiješajte i pustite da još malo kuha, dok se se umak malo ne zgusne. Ocijeđenu tjesteninu dodajte u umak od vrganja, nježno promiješajte da ne uništite vrganje i spremno je za serviranja. Vrganji su inače odlična zamjena za meso, vrlo lako su probavljivi i djeca ih rado jedu, jer nemaju intenzivan okus i miris.

 

Pročitajte još