Mi mladi roditelji ne izlazimo često, ali kad izađemo kao da ne znamo put prema svome domu. Naime, u toj noći mi bismo da nadoknadimo sve one provedene u dnevnom boravku. Gadno je kad izmiču ove 30-te. Sve mislim da u 40-toj kafane više neće raditi za nas. Elem, izađosmo nas dvoje nakon dugo vremena. Izađosmo i ujuto se pokajasmo. Naši nasljednici naspavani i puni snage nemaju milosti, a ja ne znam bi l’ se umio il’ bi se ubio.
Evo recepta koji će možda vratiti vjeru u život nakon neprospavane noći.
Kisela paradajz čorba s tarhanom
Potrebni sastojci: 1 litar soka od paradajza, bijeli luk, so, biber, peršun, voda
i maslinovo ulje
Evo kako ćete: Bijeli luk i peršun isjeckajte nasitno, na tavi zagrijte maslinovo ulje. Na zagrijano ulje stavite isjeckani luk i peršun, tek toliko da puste onaj svoj predivni miris, zatim naspite sok od paradajza. S obzirom na to da je kraj sezone paradajza na vidiku, ja izblendam nekoliko komada omekšalog paradajza, umjesto kupovnog.
Kada to sve prokuha, posolite, pobiberite i stavite jednu malu kašiku šećera. Također stavite malo sirćeta, moja mjera je čep od flaše sirćeta. Sirće će pojačati okuse, a šećer će malo umanjiti kiselost paradajza. Nakon ovoga dodajte vodu, naprimjer, ako ste imali litar soka od paradajza, sipajte pola litra vode. Kada sve opet prokuha, uspite tarhanu. Pazite s kupovnom tarhanom, čak i nakon kuhanja ona upija tekućinu, pa ne pretjerujte.
Na kraju dodajte još malo svježe isjeckanog peršuna.
Paradajz će svojim blago kiselkastim okusom vratiti osjećaj krepkosti vašem duhu i tijelu, dok će vas tarhana blago zasititi, a neće pasti kao vreća cementa na želudac. Ipak, zapamtite, da vam ništa, osim dobre količine sna, ne može vratiti izgubljenu snagu i ne može umanjiti upalu mišića uzrokovanu nevjerovatnom količinom plesa.