Dr. Adnan Dedić, stomatolog

Piše: Redakcija

Kod sina od šest i po godina ispadaju mliječni i polako niču stalni zubi. Mliječni su mu bili izrazito bijele boje i zdravi, a stalni su žućkasti. Odakle ta razlika, može li se to nečim promijeniti u startu?

Razlika u boji između mliječnih i stalnih zuba je obično normalna pojava. Vrlo često, mliječni zubi imaju bijeličasto-plavkastu boju, a stalni zubi bijeličasto-žućkastu boju. Tako da može biti prisutan jak kontrast boje zuba, u ustima djeteta, kada su prisutni i mliječni i stalni zubi (mješovita denticija). Vrlo važno je prilikom pregleda ispitati kvalitet cakline stalnih zuba. Žućkasta boja, bez narušavanja integriteta cakline, može da ukazuje na neki poremećaj u procesu formiranja cakline, a ako je praćena hrapavom ili razmekšanom površinom cakline, ukazuje na prisutan karijes. U tom slučaju je potrebno ukloniti karijes i izraditi odgovarajuću ispun. Kada je kod djeteta prisutna mješovita denticija, vrlo je važno održavati kvalitetnu oralnu higijenu i redovno posjećivati stomatologa.

Koje je idealno godišnje doba za ugradnju implantata? Trabala sam to učiniti zimus, ali sam odgodila za ljepše dane, jer sam se plašila prehlade.

Nije strogo definisano koje je najidealnije godišnje doba za ugradnju implantata. Logično je da treba izbjegavati periode jako niskih i jako visokih temperatura, kada je mogućnost javljanja infekcije veća. Važnije je da ste Vi odgovarajući pacijent za ugradnju implantata, u smislu kvalitetnog općeg i oralnog zdravstvenog stanja, kvalitetne kosti u koju se ugrađuje implantat, te da nemate štetne navike (pušenje, alkohol i sl.)

Pročitajte još