Ovako se mijenjala vizija idealnog ženskog tijela

Piše: Redakcija

Ideal ženske ljepote posljednjih 200 godina mijenjao se zajedno s modnim trendovima. U 19. stoljeću žene nisu previše otkrivale tijelo i obično su nosile duge krinoline, a struk su isticale korzetom. U modi je bila putena figura s oblinama. Žene su imale dugu kosu, ali je ona uvijek bila skupljena u punđu te skrivena šeširom, a raspuštene uvojke mogao je vidjeti tek suprug u privatnim trenucima.

U 20. stoljeću trendovi ljepote počeli su se izmjenjivati. Početak stoljeća obilježio je povratak mršave figure. Zvijezde nijemih filmova, Colleen Moore i Lillian Gish popularizirale su vrlo vitku figuru.

https://www.instagram.com/p/BmqlQ2hh39T/

Krajem četrdesetih i početkom pedesetih obline su ponovo bile u trendu i to zahvaljujući Marilyn Monroe. Trend putenih platinastih plavuša obilježila  je i glumica Jayne Mansfield.

U šezdesetim, makenenka Twiggy vratila je u modu neizražene obline. U sedamdesetim i osamdesetim godinama privlačne su bile žene izduljenog i pomalo atletskog tijela, dok je devedesetih vladao takozvani “heroinski šik”, čija je glavna predstavnica bila manekenka Kate Moss. 

Brazilka Gisele Bündchen postala je ideal ljepote i najplaćenija manekenka svijeta u novom mileniju, a njen izgled karakterizirale su duge vitke noge, izdužen torzo i veće grudi.

Posljednjih godina obline opet dobivaju na važnosti. 

Pročitajte još