Kako spasiti kolač, najljepše ispohovati šniclu, spremiti ribu

Piše: Redakcija

Food and cooking. Fried chicken legs

Kako spasiti kolač koji se zalijepi za tepsiju, kako najljepše ispohovati šniclu, kako da vam zagrijano ulje ne pršće iz tave ili šerpe, kako da se kvasac podigne, kako najlakše spremiti ribu, samo su neki od savjeta koje smo izdvojili danas za “Azrine” čitateljice i čitatelje iz Velikog narodnog kuhara objavljenog pedesetih godina prošloga stoljeća.

KADA VAM SE KOLAČ PRILIJEPI ZA TEPSIJU

Da biste lako odvojili kolače koji su vam se prilijepili za tepsiju, stavite tepsiju sa kolačima iznad posude u kojoj ključa voda, ili okrenite tepsiju sa tijestom i uvijte je mokrom krpom. Za nekoliko minuta tijesto ćete bez oštećenja lako izvaditi.

POHOVANJE

Da bi mrvice (prezle) bolje prionule za šniclu prilikom pohovanja, u umućeno jaje dodajte malo ulja. To učinite i kada šnicle pržite u tijestu (panirate), kao pariske.

DA ZAGRIJANA MASNOĆA NE PRSKA

Ako vam zagrijana masnoća prska, stavite u šerpu malo soli. Ako vam se u tavi ili šerpi zapalila masnoća, stavite odmah poklopac. U poklopljenoj posudi plamen neće imati dovoljno zraka pa će se brzo ugasiti.

DA GIBANICA NARASTE

Kada pravite gibanicu ili pitu sa sirom, u nadjev stavite malo kvasca, gibanica će vam se lijepo dići i lako će se moći sjeći.

LIJEP KUGLOF

Da bi vam kuglof lijepo izašao iz oblika, stavite izvrnuti oblik na tanjur, a preko njega dobro ovlaženu kuhinjsku krpu. Ako kuglof ne ispadne sam, što se najčešće i događa, to ćete postićik tresući lako oblik s tanjurom.

KRUPICA U JUHI

Da biste izbjegli zgrudvavanje krupice u juhi, treba je sipati postupno. To ćete najlakše postići ako se pri tome poslužite papirnatim fišekom kome treba samo malo sasjeći vrh.

DA SE KVASAC PODIGNE

Da bi vam se kvasac brzo podigao, stavite ga u mlako mlijeko sa malo šećera.

O RIBI

KUHANJE RIBE

Ribu nikada ne treba kuhati u kupućoj vodi.  Riba se uvijek mora polako kuhatu, jer ćete samo na taj način sačuvati njen okus i hranljivost.

OPREZNO SA SARDINAMA

Kada otvorite kutiju sardina, ribu treba odmah preručiti na porculanski tanjur, jer se, pod utjecajem zraka, u kutiji mogu stvoriti otrovni spojevi, opasni po zdravlje i život.

Ako vam je poklopac na kutiji od sardine izdignut, onda je to siguran znak da je došlo do kvarenja te takvu sardinu ne treba upotrijebiti za jelo. Ovo važi i za sve druge konzerve (i od mesa).

MIRIS MORSKE RIBE

Jak miris morske ribe biti ée znatno ublažen kada se već pripremljena i oprana riba dobro istrlja limunovim sokom ili octom.

Pročitajte još