U kuhinji: Ulje, brašno, soda, limun kao prva pomoć ako ste se opekli ili posjekli

Piše: Redakcija

Veliki narodni kuhar donosi i savjete domaćicama u slučaju manjih nesreća koje su uobičajene u kuhinji, a “Azra” ih prenosi za vašu sigurnost u domaćinstvu.

ČUVAJTE SE OPEKOTINA

Mnoge kućanice stradaju od opekotina. Opeče vas para pri kuhanju, poprska vas ulje, mast ili vrela voda, nespretno dohvatite vrelu posudu ili vrelu pećnicu i opekotina, vrlo neprijatna bolna, već je tu. Kao prvu pomoć, na opekotine treba staviti maslinovog ili nekog drugog ulja, vazelina ili masti, pa opečeno mjesto dobro uviti.

Na lakše opekotine mže se staviti i oblog od naribanog krompira. Da bi se spriječilo stvaranje mjehura na opečenom mjestu, kao i da bi se ublažio bol, korisno je upotrijebiti malo sode bikarbone, koju treba posuti po opekotinama. Na svježu opekotinu može se staviti i naslaga pšeničnog brašna. Bol će prestati, a plik se uopće neće napraviti. Nakon jednog sata ovo brašno treba pažljivo skloniti.

ZAUSTAVLJANJE KRVI

Za zaustavljanje krvi na manjim posjekotinama, upotrebljavajte limunov sok. Kod krvarenja nosa, krvarenje će prestati, ukoliko je neznatnije, ako se u nos ušmrkne malo razblaženog soka od limuna ili slane vode. I kod kijavice pomaže često ušmrkavanje mlake vode u kojoj je otopljeno nešto kuhinjske soli.

ZAMOR NOGU

Mnoge kućanice se žale na težak umor nogu koji im otežava rad i zadaje puno briga. Najboje je oprati premorene noge u mlakoj slanoj vodi, pa ih potom dobro izmasirati alkoholom ili kolonjskom vodom.

BIJELI ZUBI

Da bi vam zubi bili bijeli, perite ih dva puta sedmično sodom bikarbonom.

Pročitajte još