Brada ima utjecaj na širenje Corona virusa: Doktori sugeriraju kako su šanse od zaraze najmanje

Piše: Redakcija

Brada ne daje samo muževan i moderan izgled, već može utjecati i na higijenu muškarca, ali i na izloženost koronavirusu. Ako je vjerovati zdravstvenim stručnjacima iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), različiti stilovi brade ili brkova zaštitne maske čine više ili manje učinkovitima, prenosi “Economic Times”.

Prema infografici CDC-a, najbolje je imati čisto, glatko lice, bez ikakvih dlačica. Ako je muškarac obrijan ili nosi samo brkove, zaštitna će mu maske bolje prionuti na lice i tako uspješnije zaštititi njega, ali i druge ljude od zaraze. S druge strane, što je više dlačica na licu, maska će teže prianjati i bit će manje učinkovita u sprječavanju prodora virusa. Stručnjaci ipak ne sugeriraju muškarcima da se u potpunosti obriju kako bi se zaštitili od virusa, već su preporučili 12 različitih stilova brade koji su prikladni za nošenje zaštitne maske.

Iz CDC-a navode kako brada i brkovi ne mogu djelovati kao filter, jer dlačice nisu dovoljno guste, odnosno prevelike su da bi hvatale sitne čestice virusa. Osim toga, maske su se pokazale najdjelotvornijima u zaštiti od koronavirusa, pa su brojne zemlje propisale njihovo obvezno nošenje u zatvorenim prostorima ili tamo gdje je nemoguće održati fizičku distancu.

Izvor: “Economic Times”

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti