1,5K
Svima koji nemaju adekvatnu električnu sjeckalicu ili im baš u trenutku kad zatreba nije pri ruci, dobro je poznat osjećaj plača tokom sjeckanja luka. A što je jačeg okusa, više je suza. Razlog je plin koji se oslobađa tokom rezanja, a u doticaju s okom stvara se sumporna kiselina koja iritira oči. Suze poteku jer pokušavaju isprati kiselinu iz očiju.
Domaćice su da bi izbjegle ovaj neugodni osjećaj pribjegavale raznim rješenjima pa čak i stavljanju naočala za plivanje ili maske i dihalice za ronjenje, što pomaže, ali postoje i druga rješenja.
Ovo je 10 tehnika koje sigurno djeluju:
-
Namažite limunom dasku – prije rezanja iscijedite sok od limuna na dasku jer on neutralizira enzime iz luka.
-
Prije rezanja držite luk u zamrzivaču 15 minuta – iz hladnijeg luka izlazit će manje plina koji iritira oči.
-
Pustite vruću vodu u blizini rezanja – para pomaže da se plin iz luka rasprši prostorijom što znači da ga manje završi u očima.
-
Dišite kroz usta i isplazite jezik – na takav način ćete udisati više plina pa će ga manje doputovati do očiju. Osim toga, disanjem kroz nos plin iz luka dolazi blizu suznih žlijezdi.
-
Fućkajte dok ga režete – tako ćete otpuhivati zrak, a njime i plin iz luka pa neće doći do očiju.
-
Koristite oštar i tanak nož – tako ćete luk manje oštetiti pa će iz njega izlaziti manje iritantnog plina.
-
Ne sjeckajte korjenast dio luka – u njemu je koncentracija enzima zaslužnih za plin i iritaciju oka najveća. Režite okolo ili ga izdubite i izvadite prije rezanja.
-
Upalite svijeću – postavite je pokraj daske za rezanje jer će plamen uvlačiti plin iz luka u sebe.
-
Upalite ventilator – usmjerite ga prema luku i dasci, ali da puše u suprotnom smjeru od vašeg lica.
-
Hladite nož pod vodom – nakon svakog poteza rezanja nož nakratko stavite pod hladnu vodu. Tako će manje plina izlaziti iz luka
Izvor: Daily Mail