Žarko Marić, profesionalni kuhar na TV Nova BH, na kojoj vodi popularnu kuliransku rubriku “Dobar dan, Žare je” u sklopu emisije Nova IN, specijalno za čitatelje najnovijeg printanog izdanja magazina “Azra” otkrio je svoj božićni meni.
PREDJELO – SALATA
Praznične salate poput ruske i francuske su neizostavne. Svi imamo svoju verziju, a evo i moje:
Sastojci:
500 g mješavine za salatu (mrkva, krompir, grašak)
100 g majoneze
20 g senfa
20 ml ulja
limun
2 kuhana jaja
100 g pureće šunke
50 g suhog mesa
20 g kiselih krastavaca
30 g šećerac
30 g crvene paprike
vezica peršuna
so i biber prema potrebi
Proces rada:
Povrće skuhati, pazeći da ostane čvrsto. Krastavice, crvenu papriku i peršun isjeckati. Sve sastojke ubaciti u posudu i izmiješati. Začiniti po želji.
Savjet: Majonezu, senf i limun dodavati prije serviranja.
GLAVNO JELO – ROLOVANA PURETINA
Osim domaćih dobrih jela za praznike, možemo isprobati i neka modernija.
Sastojci:
500 g purećeg filea
100 g putera
2 čehna bijelog luka
vezica peršuna
limun
50 g parmezana iz kesice
50 g prezle
100 g rukole
50 g mrkve
50 g crne repe
Za dresing:
kašika meda
kašika senfa
kašika sirčeta
2 kašike ulja
Proces rada:
Puretinu isjeći, rastanjiti i začiniti. Puter otopiti pa u njega dodati sjeckani peršun, protisnuti bijeli luk, koricu od limuna, parmezan i prezlu. Ovom smjesom premazati puretinu i zarolati.
Peći u rerni na 200 stepeni otprilike 15 minuta.
U zdjelu staviti rukolu, naribanu crnu repu i mrkvu. Dressing napraviti od senfa, meda, sirćeta i maslinovog ulja pa preliti preko salate.
Servirati na tanjir i još malo ukrasiti dresingom.
DESERT – SLATKA PŠENICA
Nakon malo silnije salate i glavnog jela, desert neka bude laganiji.
Sastojci:
400 g pšenice
100 g meda
50 ml pekmeza od jabuka
200 g oraha
kisela jabuka
30 ml šlaga
50 g čokolade
Proces rada:
Pšenicu natopiti u vodi i ostaviti jedan dan. Ocijediti pšenicu, isprati te ponovo dodati vodu, kuhati otprilike jedan sat. Nakon toga pšenicu samljeti, pa dodati mljevene orahe, 1/2 sjeckane jabuke, med i pekmez. Sve dobro izmiješati i servirati u zdjelice. Ukrasiti šlagom, čokoladom i jabukom.