Stvari koje svaki dan radite začepljuju pore na licu

Piše: Redakcija

Veličina vaših pora uglavnom je posljedica genetike iako ne možemo ništa da učinimo s genima, možemo da upravljamo svakodnevnim navikama koje nam začepljuju pore i stvaraju nam te dosadne mitisere, kao i upaljene bubuljice.

Upotreba retinola može da bude od koristi

Najbolji način da vaše pore izgledaju bolje je upotreba lokalnih retinoida preko noći. Retinol je oblik vitamina A i može povećati promet ćelija kože, pomažući u poboljšanju ukupne debljine kože. Retinol također, skuplja pore i čini ih manjim, a preskakanje proizvoda koji sadrže retinol može vašoj koži otežati uklanjanje masnih čepova. Ipak, savjetuje se da se konsultujete sa dermatologom, jer nije svaka krema koja sadrži retinol ista.

Držanje mobilnog telefona direktno utječe na pore

Telefoni služe kao magneti za skupljanje bakterija, a tokom dana na našim ekranima se akumulira šminka, prirodna ulja  kože i toksini iz okoline. Svaki put kad držimo telefon pored lica, nanosimo ove klice na kožu. Savjetuje se da redovno čistite telefon alkoholom ili maramicama koje sadrže alkohol. Zamislite samo – telefon držimo u torbi, ostavljamo ga na stolu, na radnim površinama. Kasnije ga prislanjamo na lice! Ako imate akne, najbolje je da neko vrijeme koristite slušalice ili spikerfon. Također, stalno dodirujemo telefon prstima, a onda svjesno ili nesvjesno diramo lice. To je još jedna loša navika koja utječe na ljepotu naše kože.

Izloženost suncu

Preplanulost može privremeno maskirati pore i učiniti da izgledaju manje, ali dugoročno će učiniti upravo suprotno. Pore će vam se povećati, a višak ulja koji začepi kožu pogoršava mitesere. Dermatolozi preporučuju svakodnevnu upotrebu zaštite od sunca kako bi se spriječilo povećanje pora. Da, čak i zimi.

Čistite svoje četkice i spužvice

Svaki put kada koristite četke i spužvice za šminkanje, oni sakupljaju ulje, prašinu, mrtve ćelije sa kože i ostatke šminke. Ako ih redovno ne čistite mogu se ponovo taložiti te supstance na vaše lice, začepljujući pore. Pravilnim čišćenjem može se smanjiti prenos viška bakterija na lice. Znamo da je nemoguće da čistite četke poslije svake upotrebe, ali ako imate akne na licu i problem sa začepljenim porama, treba da se rjeđe šminkate i da što češće čistite pribor za šminkanje.

Korištenje vodootporne šminke

Vodootporna šminka često sadreži gomilu silikona, a ovaj teški sastojak može vam začepiti kožu i začepiti pore  ne dozvoljavajući joj da diše. Svakodnevno korištenje vodootporne šminke se ne preporučuje, jer može pogoršati kožu sklonu aknama i teže se uklanja.

Kada odstranimo ove loše navike koje utječu na začepljenje pora, moramo da napomenemo da je od svega najvažnije pravilno čišćenje lica. Ono treba da se odvija ujutru i pred spavanje, treba da se koristi gel za čišćenje lica koji je u skladu sa tipom vaše kože i koji vam odgovara. Nakon toga, neophodna je hidratantna krema. To je dio osnovne njege lica i tu ne smijemo da griješimo.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti