Ovaj sočan biskvit s jabukama ima nekoliko prednosti. Izuzev toga što je zaista ukusan, priprema je kratka, neće vas čekati hrpa prljavog posuđa, a vjerojatno nećete morati ni u trgovinu po sastojke.
Sastojci:
120 g glatkog brašna
kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
120 g maslaca
150 g šećera
2 velika jaja
kašičica ekstrakta vanilije
3 kašike ruma
2 slatke jabuke
Priprema:
Operite, ogulite i narežite jabuku na kockice. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Kalup za tortu promjera 24 cm premažite maslacem, a dno prekrijte papirom za pečenje. Omekšali maslac izmiksajte sa šećerom u pahuljastu smjesu pa dodajte jedno po jedno jaje. Ulijte ekstrakt vanilije i rum, a zatim dobro izmiksajte. Suhe sastojke, brašno, prašak za pecivo i so, uspi te u pripremljenu smjesu pa izmiješajte drvenom kašikom, a na kraju dodajte i jabuke.
Prelijte tijesto u pripremljeni kalup, zagladite ga po vrhu rasporedite malo šećera, otprilike jednu punu kašiku. Pecite 40-ak minuta pa provjerite čačkalicom je li kolač pečen. Pustite da se ohladi prije no što ga krenete vaditi iz kalupa. Ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu.
Izvor: Gastro.hr