Na računu ima 220 miliona dolara i dva pokušaja da unese ispravnu šifru

Piše: Redakcija

Stefan Thomas, programer iz San Francisca, ne sjeća se svoje šifre za pristup digitalnom novčaniku u kojem se nalazi cifra od 220 miliona dolara.

Njegova priča je postala popularna širom svijeta nakon što je New York Times pisao o problemu. Naime, šifra za “otključavanje” njegovog bogatstva u bitcoinima zaključana je na čvrstom disku koji korisnicima nudi 10 pokušaja prije nego što ga blokira.

Naime, prije 10 godina je dobio na poklon 7.002 bitcoina koji danas vrijede 220 miliona dolara, međutim šifru za pristup digitalnom novčaniku izgubio je 2011. godine, misleći da mu neće nikada trebati.

Kada je saznao za iznos koji ima na računu, Thomas je pokušavao ući više puta bezuspješno, pa su mu sada ostala još samo dva pokušaja, a on je kazao da se pomirio sa gubitkom.

Svoju priču je odlučio podijeliti u nadi da će spriječiti druge da naprave istu grešku.

– To je, zapravo, bila velika prekretnica u mom životu kada sam, otprilike, shvatio kako ću definisati sopstvenu vrijednost na svom bankovnom računu – zaključio je.

Ovaj programer nije jedini koji je zaboravio šifru za pristup digitalnom bogatstvu. Naime, procjenjuje se da je širom svijeta zaključano 140 milijardi dolara u bitcoinima.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti