Citrusi sadrže mnogo antioksidanasa koji se nazivaju flavanoni. Kada ljudi jedu masnu hranu, masnoća se nakuplja u njihovom tijelu, a masne ćelije proizvode prekomjerne vrste reaktivnog kisika, što oštećuje ćelije u procesu nazvanom oksidativni stres.
Oksidativni stres u kombinaciji s upalom kod gojaznih osoba povećava rizik od razvoja bolesti srca, bolesti jetre i dijabetesa. Međutim, istraživanjem nije utvrđeno da flavanoni dovode do smanjenja tjelesne težine. Ipak, citrusi čine organizam zdravijim, smanjuju oksidativni stres, oštećenje jetre, a smanjuju i rizike od drugih bolesti povezanih s gojaznošću.
Istraživanje
Eksperiment je proveden na 50 miševa od kojih je jedna polovina dobijala flavanone, a druga masnu hranu. Naučnici su se fokusirali na flavanone poput hesoeridina, eriocitrina i eriodictiola. Nakon mjesec dana su obje grupe dobile standardnu hranu, masnu hranu, masnu hranu sa hesperidinom, masnu hranu s eriocitrinom ili masnu hranu sa erioditiolom.
Rezultati istraživanja
Grupa miševa koja je konzumirala masnu hranu bez flavanona imala je visok nivo markera koji oštećuju ćelije i to za 80 posto više u krvi i 57 posto više u jetri u odnosu na miševe koji su bili na režimu standardne ishrane.
Hesperidin, eriocitrin i eriodictiol su smanjili nivo markera u jetri za 50 posto, 57 posto i 64 posto po grupama u poređenju s miševima koji su jeli masnu hranu bez flavanona.
Eriocitrin i eriodictiol su također smanjili nivo markera u krvi za 48 posto i 47 posto kod miševa. Miševi koji su tretirani hesperidinom i eriodictiolom su imali manje nakupljene masnoće, kao i manja oštećenja jetre.
Sastav i ljekovitost narandže
Narandže su bogate vitaminom C, B1, B9 (folnom kiselinom) i A, kalijem, kalcijem i vlaknima.
Svaki dan pojedite narandžu da biste opskrbili organizam preporučenom dozom vitamina C koji dokazano spriječava mnoge zdravstvene tegobe – od gripe i alergije do ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti. Narandža sadrži nekoliko inhibitora raka – karotenoida, terpena i flavonoida. Zajedno s drugim vrstama agruma spada među najmoćnije borce protiv raka. Sadrži čak 58 poznatih antikancerogenih tvari, više nego ijedna druga hrana.
Narandže posjeduju velike količine poznatog antioksidansa glutationa, međutim on se gubi cijeđenjem pa ih zato jedite cijele. Također su najbogatiji poznati izvor glukarata, još jednog poznatog sredstva za prevenciju raka.
Redovito konzumiranje narandže upola smanjuje šanse za dobivanje raka gušterače, a štiti od raka želuca i debelog crijeva.
U soku narandže su koncentrirana njegova antimikrobna i osnažujuća svojstva. Treba ga piti u velikim količinama kod gripe, groznice, oslabjelog organizma, angine, probavnih smetnji, bolesti bubrega ili mokraćnog mjehura.
Kuhana narandža, nanesena u debelom sloju na gnojne čireve, daje izvanredne rezultate. Narandžini listovi, posebno oni od gorke narandže (bergamot), djeluju protiv tjeskobe, napetosti, uzrujanosti, nesanice i srodnih tegoba središnjeg živčanog sustava.
Pomažu kod astme i alergija, snižavaju povišenu temperaturu i potiču znojenje. Narandžina kora služi kao stimulans živčanog sustava, kao sredstvo za poticanje probave, za snižavanje visoke temperature i protiv crijevnih nametnika.
Priredila: A.K.