Dr. Alidžanović: Karcinom u 35 do 50 posto slučajeva može biti preveniran

Piše: Adela Kukic

U BiH maligna oboljenja predstavljaju drugi najčešći uzrok smrti, odmah poslije oboljenja cirkulatornog sistema. Kracinom pluća kod muškaraca i karcinom dojke kod žena su na vodećem mjestu po smrtnosti od malignih oboljenja

Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se svake godine 4. februara kako bi se podigla svijest o prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju. Broj oboljelih od zloćudnih bolesti je u stalnom porastu, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) svake godine oboli oko 300.000 osoba u dobi do 19 godina. No, iz SZO, također, navode da rak u 35 do 50 posto slučajeva može biti preveniran. Ovim povodom razgovarali smo sa doc. dr. med. sci.  Jasminom Alidžanović, načelnicom Klinike za onkologiju i radioterapiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

Rak je jedan od vodećih uzroka smrtnosti u svijetu. Da li i BiH prati taj negativni trend? 

– Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, u Federaciji BiH maligna oboljenja predstavljaju drugi najčešći uzrok smrti, odmah poslije oboljenja cirkulatornog sistema. Slične podatke objavljuje i Republički zavod za statistiku RS. U posljednjih 10 godina stopa umiranja od malignih oboljenja bilježi trend rasta.

Da li je uopće poznato koliko ima oboljelih u BiH s obzirom na to da ne postoji državni registar?

– Nažalost, u BiH ne postoji jedinstven registar za rak, ali okvirni podaci se mogu dobiti iz izvještaja pomenutih zavoda.

Od koje vrste raka se bilježi najveća smrtnost u BiH?

– Kracinom pluća kod muškaraca i karcinom dojke kod žena su na vodećem mjestu po smrtnosti od malignih oboljenja.

Da li rak ima znakove upozorenja i koje?

– Neka maligna oboljenja imaju znakove upozorenja kao što su pojava krvarenja u stolici kod karcinoma debelog crijeva, ili pojava anemije i malaksalosti, kod karcinoma dojke pojava kvržice u dojci ili iscjetka iz bradavice. Pojava vaginalnog krvarenja može biti znak upozorenja kod karcinoma grlića materice. Gubitak apetita ili neželjeni gubitak na tjelesnoj težini također mogu biti znakovi upozorenja, ali u ranoj fazi bolesti često nemamo nikakve znakove upozorenja i jedino skriningom možemo neke vrste karcinoma otkriti u ranoj fazi.

Koji su oblici prevencije?

– Redovni samopregledi dojke, redovni ultrazvučni pregledi i mamografija mogu otkriti bolest u ranom stadiju, zatim kolonoskopija može otkriti tumore debelog crijeva prije nego što dobiju maligni potencijal. Redovni PAPA test može na vrijeme ukazati na ranu pojavu karcinoma grlića materice. Bitno je educirati stanovništvo još od mlađe dobi o rizicima, uzrocima i prevenciji malignih oboljenja. Također, vrlo je važno razvijati zdrave životne navike, imati redovnu fizičku aktivnost, pravilnu ishranu i redovne kontrolne preglede.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije svake godine oboli oko 300.000 osoba u dobi do 19 godina

Koliki je postotak oporavljenih?

 – Danas se mnoge maligne bolesti uspješno liječe, posebno kada se otkriju u ranoj fazi. U slučaju metastatske, tj. proširene bolesti, zahavljujući novim, tzv. pametnim lijekovima kao što su antitijela i imunoterapija, bolest se može staviti pod kontrolu i prevesti u hroničnu bolest sa postizanjem kvalitetnog života tih pacijenata.

Koliko je djece oboljelo od nekog oblika raka u BiH?

Najčešća maligna oboljenja kod djece su akutne limfoblastne leukemije, tumori bubrega i kostiju. Nije mi poznat tačan broj djece oboljele od malignih oboljenja, ali prema nekim podacima, u Tuzlanskom kantonu godišnje od nekog oblika maligne bolesti oboli između 12-16 djece.

Može li se rak efikasno prevenirati uprkos genetskim predispozicijama koje uvjetuju njegov nastanak?

 – U nekim porodicama su češća maligna oboljenja zbog genetske predispozicije, odnosno mutacija nekih gena koji učestvuju u razvoju tumora. Najpoznatije su BRCA1 i BRCA2 mutacije koje dovode do pojave karcinoma dojke i jajnika, ili u nekim porodicama postoje tzv familijarne polipoze kolona, gdje se češće javljaju karcinomi debelog crijeva. U tim slučajevima je veoma bitan redovan i češći skrining kako bi se bolest otkrila u ranoj fazi, ili kod potvrđene mutacije BRCA1 i BRCA2 gena preventivna operacija dojke i jajnika.

Pročitajte još