Idealno rješenje za brzi ručak je tjestenina, kako zbog toga što je gotova u svega desetak minuta, tako i zbog velikog izbora kombinacija. Predlažemo četiri recepta za tjesteninu, koji osvajaju na prvu, a svako od ovih jela gotovo je za manje od 20 minuta
Pasta bolognese
Sastojci:
3 kašike maslinovog ulja
100 g crnog luka
čehno bijelog luka
500 g mljevenog mesa
800 g pelat paradajza
kašika mješavine začina
kašičica soli
½ kašičice origana
kašičica bosiljka
400 g špageta
parmezan
Priprema
Na zagrijano maslinovo ulje dodajte nasjeckani luk i propržite ga na laganoj vatri.
Potom dodajte usitnjeni bijeli luk i mljeveno meso i kratko propržite.
Dodajte zgnječene pelate, mješavinu začina i dinstajte na laganoj vatri 15-20 minuta.
Umak posolite, dodajte origano i bosiljak i još kratko prodinstajte.
Špagete skuhajte u posoljenoj vodi i ocijedite.
Umak poslužite preliven preko špageta i pospite naribanim sirom.
Savjet: Umjesto pelata možete koristiti sjeckani paradajz.
Penne s pestom od bosiljka
Sastojci:
500 g penne integralne tjestenine
4 l vode
kašičica soli
2 šoljice bosiljka
šoljica sirovih oraha
pola šoljice dimljenog tofu sira
čehno bijelog luka
3 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Operite i osušite bosiljak te odvojite stabljike.
U mikseru usitnite listove bosiljka te dodajte orahe, sir, bijeli luk i ulje.
Dobit ćete šoljicu i po ukusnog pesta kojeg možete čuvati u staklenci sedam dana.
Stavite penne u posoljenu kipuću vodu i kuhajte ih 15 minuta.
Procijedite i isperite hladnom vodom.
Prelijte pestom.
Savjet: Pesto od bosiljka obogatite orasima, bijelim lukom i dimljenim sirom.
Cannelloni sa špinatom
Sastojci:
kašika suncokretovog ulja
crveni luk
čehno bijelog luka
500 g špinata
sol i biber
muškatni oraščić
3 kašike putera
2 šoljice mlijeka
1/2 šoljice vrhnja za kuhanje
šoljica parmezana
cannelloni
Priprema:
Zagrijte ulje u dubokoj posudi. Nasjeckane crveni luk i bijeli luk prodinstajte. Dodajte neodmrznuti špinat i malo vode. Pokriveno kuhajte na laganoj vatri 15 minuta. Začinite solju, biberom i ribanim muškatnim oraščićem. Ocijedite i stavite u nauljenu vatrostalnu posudu.
Rastopite puter, umiješajte brašno i neprestano miješajte dok ne dobije zlatno smeđu boju. Dodajte mlijeko i vrhnje, miješajući metlicom za snijeg. Zakuhajte i pustite da kuha dvije minute. Posolite i pobiberite.
Trećinu umaka pomiješajte s polovinom parmezana. Polovinu umaka s parmezanom polijte po špinatu, a drugom polovinom napunite cannellone.
Napunjene cannellone složite na špinat, prelijte s preostale dvije trećine umaka i pospite preostalom polovinom ribanog parmezana. Po vrhu rasporedite listiće putera i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 210 Celzijevih stepeni (plinska rerna na 4-5) 20-30 minuta.
Savjet: Za bržu verziju koristite cannellone koji se ne kuhaju, već ih odmah punite i pecite.
Kremasta tjestenina sa šampinjonima
Sastojci:
450 g tjestenine
kašika putera
400 g šampinjona
100 g sitno sjeckanog suhog mesa
crni luk
2 čehna bijelog luka
250 ml vina
4 kašike kiselog vrhnja
40 g parmezana
2 kašike lista peršuna
sol i biber
Priprema:
Tjesteninu skuhajte al dente. Puter otopite u tavi na srednje jakoj vatri.
Dodajte nasjeckani luk, a nakon dvije minute i sitno sjeckani bijeli luk, te sitno sjeckano suho meso.
Kada se luk zastakli, a suho meso pusti svoje sokove, dodajte prethodno očišćene i narezane gljive.
Pržite desetak minuta, dok tekućina ne ispari, a gljive ne omekšaju.
Ulijte vino i kuhajte dok ne ispari.
Kad ispari, dobro promiješajte pa maknite s vatre. Začinite solju i biberom.
Dodajte skuhanu tjesteninu i nekoliko kašika vode u kojoj se kuhala, vrhnje, sitno ribani parmezan i dvije šoljice nasjeckanog peršuna. Sve polako promiješajte.
Maknite s vatre i poslužite toplo.
Savjet: Šampinjone možete zamijeniti nekom drugom vrstom gljiva po želji, a ukoliko želite pripremiti vegetarijansku verziju, iz sastojaka samo izbacite suho meso. Za efektniji izgled jela, odličan izbor bit će zeleni ili crni rezanci, a uz ovu kombinaciju odlično će se složiti i timijan i vlasac.