Vjerovanja: Šta donosi Kineska Nova godina

Piše: Preuzeti tekst

 

Vjeruje se da Kineska Nova godina donosi novi početak, sreću i prosperitet, a ova lunarna 2021. godina bit će u znaku metalnog Bivola. Na dan Kineske Nove godine obavljaju se razni rituali za sreću i prosperitet.

  1. Porodica i prijatelji

U Kini okupljanje porodice na dan nove godine privlači dobra sreću te označava i odavanje počasti precima.

  1. Magija crvene boje

Prema kineskom običaju, crvena boja privlači sreću, radost, vitalnost i dug život. Crveni origami ždralovi simboliziraju sreću i dugovječnost.

  1. Čišćenje kuće

Čišćenjem kuće pred pred praznik Kineske Nove godine pokazuje se da sve staro i negativno iz prethodne godine treba izbaciti iz svog doma, a privući novu i bolju energiju.  Običaj je također da se na ovaj dan kupuje nešto novo od odjeće.

  1. Trpeza

Prema običaju trpeza za Kinesku Novu godinu treba da bude bogata, ali postoji i vjerovanje koju hranu treba pripremiti a koju treba izbeći. U Kini je obavezna priprema slatke rižine torte napravljene od slatkog ljepljivog rižinog brašna. Kao glavno jelo najčešće se jede riba pripremljena na pari u soja sosu, kao i tradicionalna supa. Vjeruje se da kolači na trpezi u obliku kovanica simboliziraju prosperitet, a supa svjež novi početak. Od hrane na trpezi se izbjegava kaša.

  1. Poklanjanje crvenih koverti

Crvene koverte s novcem se najčešće daju djeci. Koliko će novca biti u koverti zavisi od toga koliko je izazova donijela prethodna godina. Ovi novčani pokloni najčešće su praćeni čestitkama, ohrabrujućim porukama, željama i blagoslovima za novu godinu.

Izvor: Lovesensa

(M. K.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti