Sastojci:
Baza:
2/3 šoljice badema
2/3 šoljice oraha
1 šoljica nezaslađenog isjeckanog kokosa
15 hurmi
korica jednog svježeg limuna
Fil:
2 šoljice namočenih indijskih oraha
1/2 šoljice kokosovog jogurta ili običnog grčkog jogurta
3/4 šoljice nezaslađenog kokosovog mlijeka ili indijskog mlijeka
1/3 šoljice sirovog meda ili čistog javorovog sirupa
2 kašičice ekstrakta vanilije
korica jednog svježeg limuna
3 šake svježih malina
Priprema:
Za namakanje indijskih oraščića:
Dodajte indijske oraščiće u posudu i napunite vodom toliko da ih prekrije. Ostavite ih tako preko noći. Indijski orah se, također, može namakati 5-8 sati tokom dana.
Iz hurmi izvadite košpice i potopite ih u toplu vodu 15 minuta dok malo ne omekšaju.
Pomiješajte bademe, orahe, kokos, hurme i koricu limuna te sve usitnite u blenderu. Smjesa bi trebala biti ljepljiva.
Bazu ravnomjerno izlijte na dno tepsije ili kalupa i ostavite u frižideru da ste stegne.
Ocijedite i u hladnoj vodi isperite prethodno namočene indijske oraščiće.
Stavite sve sastojke za fil (osim malina) u blender te blendajte dok ne dobijete kremastu strukturu.
Potom izvadite bazu iz frižidera i pažljivo je prelijte filom.
Maline rasporedite te ih lagano utisnite u fil, a zatim pokrijte i ostavite u zamrzivaču preko noći da se stegne.
Prije posluživanja ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi.