Nema ništa ljepše nego kada u svakodnevne geste utkamo mnogo ljubavi i pažnje. Svoju dragu osobu, mamu, sestru, prijateljicu, djevojku, suprugu razveselite večerom, a ako niste vrsni u kuhinji, bez brige, jer u nastavku donosimo jednostavne recepte za predjelo, glavno jelo i desert
Predjelo: Caprese salata
Sastojci:
Sos pesto od bosiljka:
2 šoljice listova svježeg bosiljka
1/2 šoljice pinjola
2-3 svježa čehna bijelog luka
2 kašičice sitno naribanog parmezana
1/2 šoljice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 kašika svježeg soka od limuna
sol i biber
Salata:
4 šoljice svježe rukole
3 velika paradajza
svježi mozzarella sir
Priprema:
U blenderu sjedinite sve sastojke pesto umaka dok smjesa ne postane glatka, prebacite u staklenu flašu i ostavite sa strane.
Narežite paradajz i mozzarella sir na deblje kriške.
Posložite rukolu na veliki poslužavnik, kako je prikazano.
Redajte paradajz i kriške mozzarelle, kao što je prikazano na fotografijama, a zatim prelijte svježim umakom od pesta po svom ukusu.
Glavno jelo: Pileći bataci u sosu od meda i senfa
Sastojci:
12 pilećih bataka
1/3 šoljice meda
2 kašike senfa
1 kašičica bijelog luka u prahu
1 kašičica crvenog luka u prahu
2 kašike mljevene paprike
sol i biber
šaka svježeg lista peršuna, nasjeckanog kao dekoracija
Priprema:
Zagrijte rernu na 190 Celzijevih stepeni, a posudu za pečenje premažite uljem.
Pileće batake osušite papirnatim ubrusima, a potom začinite solju i biberom.
U maloj zdjeli umutite senf, med, papriku, te bijeli i crveni luk u prahu dok smjesa ne postane glatka.
Ovim sosom ravnomjerno prelijte piletinu i ostavite kratko da se marinira.
Pecite 35-40 minuta.
Pažljivo izvadite iz rerne i po želji dekorirajte peršunom.
Poslužite odmah.
Desert: Pečene breskve u medu
Sastojci:
3 velike zrele breskve, prepolovljene i bez košpica
1/4 šoljice meda
1 štapić sjemenke vanilije
1 kašičica mljevenog cimeta
1/4 kašičice mljevenog klinčića
1/4 kašičice mljevenog muškatnog oraščića
prstohvat soli
Ideje za preljev: grčki ili kokosov jogurt, šlag od kokosovog oraha, sjeckani orasi, svježi listovi mente itd.
Priprema:
Zagrijte rernu na 190 Celzijevih stepeni.
U zdjelici umutite med, svježe ostrugane sjemenke vanilije, cimet, klinčić i sol.
Stavite prepolovljene breskve prerezane prema gore u posudu za pečenje koja je taman toliko velika da sve stanu, kako je prikazano.
Prethodno napravljenom smjesom prelijte breskve.
Pecite breskve u zagrijanoj rerni, nepokrivene, 25-30 minuta ili dok ne postanu zlatne i nježne.
Dodajte svoj omiljeni preliv i uživajte!