Narandžom i šećerom vratite čulo mirisa i okusa

Piše: Redakcija

Gubitak okusa i mirisa jedan je od najčešćih simptoma Covida-19, a nekim ljudima se ta čula ne vrate mjesecima nakon obolijevanja. Neki TikTokeri odlučili su iskoristiti privremeni gubitak čula okusa i mirisa kako bi snimili isječke u kojima pokazuju koliko su im simptomi izraženi. Naprimjer, neki od njih eksirali su veće količine alkohola, dok drugi pokušavaju vratiti čula. Pritom je postao viralan trik sa spaljenom narandžom i smeđim šećerom.

Baš poput drugih TikTokera zaraženih Corona virusom, tvrdi da joj se čulo okusa vratilo nakon što je pojela vruću smjesu. Međutim, u opisu videa napisala je da je spaljena narandža možda samo privremeni lijek.

TikTokerica Madison tvrdi da joj je čulo okusa bilo na 10 posto prije nego što je iskušala ovaj ‘trik’, a nakon njega 80 posto.

@madisontaylornFor reference, I was probably at 10% taste and this brought it to ~80% 🍊 #remedy #covid #jamaicanremedy #fyp

♬ Steven Universe – L.Dre

Ne postoje naučni zapisi

Nakon što je ova metoda za vraćanje čula okusa i mirisa poharala društvene mreže, oglasili su se liječnici. Otorinolaringolog Jay Piccirillo za Insider je naglasio kako ne postoje naučni razlozi da jedenje zagorene naranče ikome pomaže.

Nagađa kako je TikTokerima koji tvrde da im je ‘lijek’ pomogao’ u tom trenutku već vraćala čula  mirisa i okusa.

Vjeruje se da je anosmija koju uzrokuje covid-19 uzrokovana oštećenjem struktura koje okružuju živce povezane s mirisom. “Tradicionalna medicina zapravo nema odgovor na anosmiju povezanu s covidom. Jednostavno nemamo lijekove ili tretmane koji djeluju pa na internetu možete pronaći mnoštvo alternativnih tretmana”, objasnio je Piccirillo.

Što bi moglo upaliti?

Ako ste zbog Covida izgubili čulo mirisa, trening mirisa bi vam mogao pomoći kod izlječenja. Snažno udahnite jake mirise poput cimeta, mente ili citrusa i koncentrirajte se na pamćenje mirisa.

“Mislimo da je povezano s neuroplastičnošću, odnosno sposobnošću mozga da se mijenja. Naš se mozak neprestano mijenja dok učimo i doživljavamo nove stvari, a što se tiče anosmije, Covid je na neki način promijenio živce u čulnom sistemu”, objasnio je otorinolaringolog.

Mirisanjem esencijalnih ulja ili aromatične hrane mogli biste preoblikovati neuronske veze povezane s njuhom, zaključio je Piccirillo.

Izvor: net.hr

Pročitajte još