Ovo “carsko jelo” se obično priprema kao glavno jelo, ali vrlo je zgodno da se služi kao predjelo ili kao meze., a vi ga možete spremiti za ručak.
Čerkesko pile je odlično jelo od piletine u kremastom sosu od oraha i hljeba i kao zdravo jelo bez masnih dodataka.
- 1 cijelo pile ili dva komada većih pilećih prsa
- 1 glavica crnog luka srednje veličine
- 1/2 kašičice bibera u zrnu
- 5 čaša vode
- mrkva, korijen peršuna po želji
Za osnovu
- 300 g krupno mljevenih (tucanih) oraha
- 2 čehna bijelog luka
- 4 kriške bajatog hljeba (sredina bez korica)
- 1,5 čaša pileće supe
- 1 kašičica soli
- pola kašičice korijandera u prahu
Za posipanje (po želji)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica aleve paprike
Grudi ili pile isječeno na komade staviti u lonac, naliti vodu, dodati crni luk, zelen i biber u zrnu. Kuhati na srednjoj vatri dok meso ne omekša.
Kuhano meso procijediti i ostaviti da se prohladi. Zatim meso odvojiti od kostiju i rukom iscjepkati na trakice.
Kockice bajatog hljeba staviti u dublju činiju pa preliti vodom u kojoj je kuhana piletina, dodati istucani bijeli luk, orahe, začine i iscjepkano meso pa dobro sjediniti.
Piletinu prebaciti na tanjir za serviranje. Posebno zagrijati maslinovo ulje i u njega dodati alevu papriku, pa time preliti piletinu. Ukrasiti peršunom.
Može se servirati i toplo i hladno, kao predjelo ili kao glavno jelo.
Prijatno!