Sastojci
240 g mljevenih keksa
1 kašika kakaa u prahu
50 ml slatkog vrhnja
40 g maslaca
Za kremu
500 g krem sira
400 ml slatkog vrhnja
3 jaja
150 g šećera u prahu
2 kašike brašna
Za glazuru
40 g maslaca
100 g čokolade za kuhanje
Priprema
1.
Kekse pomiješajte s kakaom, ulijte vrhnje, otopljeni maslac i dobro izmiješajte električnom miješalicom.
2.
Dno kalupa za torte (24 cm) obložite papirom za pečenje i lagano ga nauljite. Pripremljenu smjesu ravnomjerno dobro utisnite u kalup.
3.
Sir i slatko vrhnje zajedno dobro izmiješajte električnom miješalicom. Dodajte jaja, šećer u prahu, brašno i ponovo izmiješajte.
4.
Smjesu ulijte u kalup, lagano poravnajte i pecite u zagrijanoj pećnici na 170 stepeni oko 40 minuta. Kad je pečen ostavite ga još 30 minuta u zatvorenoj ugašenoj pećnici.
5.
Maslac dobro zagrijte, maknite s vatre, dodajte natrganu čokoladu i poklopite. Nakon 2 minute dobro izmiješajte i prelijte preko kolača.
Posluživanje
Kolač izrežite zagrijanom oštricom noža kako čokoladna glazura ne bi pucala prilikom rezanja i poslužite.
Savjet
Kolač se ne smije predugo peći jer puca po sredini. Pečen je dok se na dodir prstima sredina kolača pri pritisku vrati natrag.
Izvor: Coolinarka
(E.Dž.)