Poznat po ljekovitim svojstvima, maslačak je izvrstan i u kuhinji. Za pripremu salate preporučujemo upotrebu mladog maslačka, a maslinovo ulje, čili, papar i jabučni ocat uz izvrsne prehrambene odlike jamče i dobar okus.
Sastojci:
150 g listova maslačka
100 g ljubičastog luka
100 g komorača
150 g krastavaca
100 g mrkve
50 g kukuruza šećerca
Za salatni preljev:
50 ml maslinova ulja
2 žličice jabučnog octa
2 žlice aceta balsamica
3 češnja bijelog luka
1 žličica svježe narezanog kopra
sol
Crni biber mljeveni
Chili
Za posipanje:
50 g naribanog sira
Priprema:
Maslinovo ulje pomiješajte s jabučnim octom, aceto balsamicom, nasjeckanim bijelom lukom i koprom. Dodajte sol, papar i čili. Sve dobro izmiješajte i ostavite stajati oko pola sata. Listove maslačka dobro operite i ocijedite. Luk, komorač i krastavac narežite na manje kriške, a mrkvu naribajte.
Posluživanje:
Pripremljeno povrće stavite u dublju zdjelu, dodajte kukuruz šećerac, posipajte naribanim sirom i poslužite uz salatni preljev.
Savjet:
Kod pripreme ovakvih salata najbolje je upotrijebiti mladi maslačak.
Izvor: Coolinarika
(I.J.)