Mineralni puder kao novi skincare trend: Štiti od UV zraka i ne šteti koži lica

Piše: E.Dž.

Suprotno uvriježenom mišljenju, mineralni puder nije samo za žene koje pate od kožnih bolesti ili vode određeni način života, što nalaže kupovinu kozmetike poput veganske, on je savršena alternativa uobičajenom šminkanju za održavanje zdravlja kože. Također, osim što ne sadrži paraben, pomaže u zaštiti od štetnih ultraljubičastih zraka zahvaljujući cink oksidu i titan dioksidu, koji se obično nalaze u mineralnom puderu

Zaglađuje fine bore

Glavna razlika između mineralnih i drugih pudera jeste što mineralni puder ne sadrži  hemikalije poput parabena, silikona, konzervansa i mirisa koji mogu izazvati iritaciju kože. Ima protuupalno i antimikrobno svojstvo koje pogoduje onima koji pate od kožnih problema. Također,  fine linije izgledaju svedene na minimum zbog reflektirajućih čestica u proizvodu.

 Kako odabrati mineralni puder?

Kada je riječ o odabiru mineralnog pudera, najvažnije je utvrđivanje vašeg podtona kao i odabir nijanse za pravu podudarnost boja. Postoji pet različitih nijansi: neutralna, topla, zlatna, bež i maslinasta.

 Čitajte sastojke

Bez obzira patite li se s  osjetljivom kožom, jeste li vegan  ili jednostavno tražite prirodni proizvod, važno je pročitati sastojke na pakiranju. Izbjegavajte proizvode koji sadrže sastojke koji su izvedeni iz parabena ili drugih jakih hemikalija u njihovim formulama koje služe za isušivanje kože.

 Kako se nanosi mineralni puder

Najbolji način nanošenja mineralnih pudera je kabuki četkicom ili četkicom s ravnom glavom.

Pročitajte još