Bliži se ramazan, a somuni i tradicionalna sofra najčešći su gosti u mnogim domovima. Posebnu čar predstavlja pripremanje iftara i sehura za ukućane u koje ulažemo mnogo ljubavi i pažnje. Donosimo vam nekoliko recepata kojima nećete moći odoljeti
Sarajevska topa
Sastojci:
100 g slanog kajmaka
100 g kisele pavlake
50 g putera
1-2 jaja
Priprema:
U tavi rastopite kajmak, pavlaku i puter. Dodajte jaje ili dva i miješajte na laganoj vatri da se istopi, ne previše, nesmije da vrije. Količinu prilagodite svom ukusu. Sve dobro izmiješajte da se istopi i na kraju dodajte malo soli. Poslužite uz vruć somun.
Begova čorba
Sastojci:
400 g kokošijeg ili pilećeg mesa
200 g korjenastog povrća (mrkva, peršun, celer)
50 g putera
50 g brašna
20 g sušene bamije
1 žumance
50 g kajmaka ili milerama
1/2 limuna
1 lovorov list
malo soli i bibera
Priprema:
Kokošije ili pileće meso operite, stavite u šerpu, nalijte vode, posolite i kuhajte s očišćenom mrkvom, peršunom, celerom i lovorom. Kada je meso kuhano, procijedite supu, odvojite meso od kostiju i izrežite ga na kockice. Tako izrežite i kuhanu mrkvu, peršun i celer. U šerpu stavite puter, zagrijte ga, dodajte brašno, popržite, zalijte supom od kokošijeg mesa i kuhajte 15-ak minuta. Dodajte meso i povrće izrezano na kockice pa zajedno prokuhajte. Skinite s vatre i ostavite da se ohladi. U međuvremenu skuhajte bamiju u vodi s malo limunovog soka. Ocijedite, properite i dodajte čorbi te zajedno prokuhajte. Razmutite žumance s kajmakom ili mileramom, umiješajte ga u čorbu, dodajte limunov sok i malo putera, pobiberite.
Pileći Cordon Bleu
Sastojci:
4 pileća filea
biber
3 kašičice mješavine suhog začina
200 ml vode
2 kašike otopljenog putera (25 g)
2 čehna bijelog luka
½ kašičice origana
4 ploške suhog mesa
4 ploške trapista ili nekog drugog tvrdog sira
1 kašika maslinovog ulja
Za pohovanje:
80 g prezle
2 kašičice mljevene paprike
2 kašičice naribanog parmezana
Priprema:
Pileće filee stavite jedan po jedan u kesu i istucite ih čekićem za meso u tanke odreske. Meso pobiberite i pospite jednom kašičicom mješavine začina. U šerpu stavite vodu, dvije kašičice mješavine začina, otopljeni puter, protisnuti bijeli luk i origano. Zagrijte do vrenja i kuhajte nekoliko minuta. Pripremite smjesu za pohovanje tako da pomiješate prezlu, crvenu mljevenu papriku i sir parmezan. Na pileći file položite plošku suhog mesa, preko nje plošku sira, presavijte u odrezak i učvrstite čačkalicama. Pripremljeno meso umočite u tekuću smjesu, a zatim u smjesu za pohovanje. Pohovane odreske posložite u tepsiju premazanu maslinovim uljem. Prelijte ostatkom tekuće smjese i pecite u rerni zagrijanoj na 200 Celzijevih stepeni otprilike 45 minuta.
Hrskavi krompir sa začinima
Sastojci:
2 kg krompira
6 čehna bijelog luka
3 kašičice nasjeckanog svježeg origana
3 kašike nasjeckanog svježeg ruzmarina
2 kašike nasjeckanog svježeg vlasca za ukrašavanje
2 kašike nasjeckanog svježeg peršuna za ukrašavanje
3 kašike maslinovog ulja ili ulja avokada
¼ kašičice bibera
½ kašičice morske soli
Priprema:
Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni, te veliku tepsiju obložite papirom za pečenje. Temeljito operite i izribajte krompir, a zatim ga osušite papirnatim ubrusima ili ostavite da se osuši na zraku. Pažljivo ih nasjeckajte na kockice, a zatim ih prebacite na pripremljeni pleh. U maloj zdjeli umutite mljeveni bijeli luk, nasjeckani origano, nasjeckani ruzmarin, ulje, morsku sol i biber. Ovu mješavinu bilja prelijte preko krompira da postane ravnomjerno obložen, a zatim složite u jedan sloj bez preklapanja na svojoj tavi. Pecite u zagrijanoj rerni, prevrćući ih, 35-45 minuta.
Tufahije
Sastojci:
8 jabuka srednje veličine
200 g šećera
80 g oraha
1 bjelance
1 limun
1 šlag
1 l vode
2 vanilijina šećera
Priprema:
Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte. Jabuke stavite da kuhaju u ključalu vodu kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, 1 vanilijin šećer i limunov sok. Kuhane jabuke izvadite, a u vodu u kojoj su se kuhale stavite preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite neka se ohladi. Kuhane jabuke, koje ste nadjenuli mješavinom tučenog bjelanca, mljevenih oraha i vanilijinog šećera posložite u tepsiju i pecite 15 minuta na 180 Celzijevih stepeni. Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom.
Hurme – najzdravije voće na svijetu
Hurme se smatraju najzdravijim voćem na svijetu, a nije ni čudno ako pogledamo njihov sastav – 100 g hurmi sadrži: 70% šećera (prirodni šećeri), 20% proteina, 3% masnoće.
Bogate su željezom, te se preporučuju kod anemičnosti. Također, sadrže mnogo vitamina A, B (posebno B3 i B5, koji su veoma rijetki u namirnicama), C i dr., te kalij, kalcij, fosfor itd.
Tu su i ostali benefiti: olakšavaju rad crijeva i potpomažu probavu, poboljšavaju vid, kao i rad mozga, odlična su zamjena za slatkiše, reguliraju tjelesnu težinu, snižavaju holesterol, jačaju srce i snižavaju krvni pritisak.