Omiljeni zalogaj od mljevenog mesa u finom umaku od paradajza uz koje je dovoljno samo skuhati puno pire-krompira i užitak je zagarantovan.
Recepata za ćufte ima jako puno, neki dodaju hljeb, neki skuhaju rižu, a mi vam donosimo recept u kojem se riža samo malo tostira pa spoji s mesom i začinima te se ćufte kuhaju u finom umaku od paradajza.
Mljeveno meso za ćufte izaberite prema vlastitom ukusu, možete koristiti čistu junetinu ili miješano mljeveno meso.
Sastojci:
Za ćufte/okruglice:
500 g mljevenog mesa (po izboru)
75 g riže
1 luk
2 jaja
2 kašike krušnih mrvica
2 režnja bijelog luka
1 kašika slatke mljevene paprike
50 ml vode
so, biber
malo sitno sjeckanog svježeg peršuna
2 kašike maslinova ulja
Za umak:
500 ml pasiranog paradajza
3 kašike maslinova ulja
3 kašikeglatkog brašna
1 kašika šećera
1,5 l vode
so, biber
Priprema:
Luk i bijeli luk nasjeckajte nasitno pa propržite na zagrijanom maslinovu ulju, dodajte rižu i tostirajte je oko 2 minute dok se ne zastakli. Ugasite i ohladite.
U posudu stavite mljeveno meso, dodajte tostiranu rižu, krušne mrvice, jaja, začine i vodu pa sve dobro izmiješajte rukama. Ostavite smjesu da odstoji barem pola sata.
Od smjese oblikujte male kuglice i stavljajte ih na pripremljeni pladanj.
U većoj posudi zagrijte ulje pa dodajte brašno i malo ga zažutite, potom dodajte pasirani paradajz i vodu i sve dobro izmiješajte. Dodajte šećer, so i biber pa kuhajte na srednje jakoj vatri oko 10 minuta.
Dodajte i pripremljene ćufte pa sve zajedno kuhajte na lagano vatri 15-20 minuta.
(E.Dž.)