Muslimani širom svijeta dočekali su ramazan, mjesec posta i blagostanja, a posebnu čar predstavlja pripremanje iftara i sehura za ukućane. U pripremanje ovih obroka ulaže se mnogo ljubavi i pažnje, naročito u pripremi iftara. Nakon dugog posta postače iznenadite nečim novim i ukusnim. Ovog puta vam donosimo nekoliko ideja za jela koja zauzimaju mjesta na iftarskim soframa širom svijeta
Kadaif
Sastojci:
340 g kadaifa
165 g neslanog putera
28 g ricotta sira
1 šoljica vode
1/2 šoljice šećera
1/2 kašičice ružine vode
1 kašičica limunovog soka
33 g prženih pistacija
Priprema:
Za sirup:
U loncu srednje veličine pomiješajte šećer, vodu, ružinu vodu i limunov sok. Smjesu prokuhajte na srednje jakoj vatri i kuhajte dok se šećer ne otopi i smjesa ne zgusne, pet do šest minuta.
U veliku zdjelu odvojite rezance kadaifa, dodajte otopljeni puter i dobro promiješajte dok puter ne obogati sav dio kadaifa. Na tavi otopite jednu kašiku putera. Na dno posude rasporedite polovicu rezanaca kadaifa. Pažljivo pritisnite drvenom kašikom. Vrlo nježno rasporedite sir, ostavite centimetar prostora na rubovima i pokrijte ostatkom kadaifa. Lagano pritisnite na vrh i na rubove kako biste dobili lijepi okrugli oblik. Pržite otprilike pet minuta na umjerenoj vatri, dok dno ne postane zlatno. Stavite tanjir na vrh, preokrenite kadaif, dodajte u tavu jednu kašiku putera i pržite drugu stranu još pet minuta, dok ne porumeni. Isključite vatru i ulijte sirup. Prebacite na veliki tanjir i ukrasite pistacijama.
Mujadara
Sastojci:
1/3 šoljice maslinovog ulja
4 velika luka, tanko narezana
sol i biber
1 1/2 šoljica smeđe ili zelene leće
1 1/4 šoljice bijele riže dugog zrna
obični jogurt, po želji, za posluživanje
Priprema:
Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na laganoj vatri. Dodajte luk i kuhajte uz često miješanje dok ne postane zlatno, od 15 do 20 minuta. Začinite solju i biberom po ukusu. U međuvremenu, u velikoj šerpi ili maloj posudi zakuhajte četiri šoljice vode i dodajte leću. Pirjajte, nepoklopljeno, 20 minuta, a zatim dodajte rižu i polovicu kuhanog luka. Začinite solju i biberom prema ukusu. Pirjajte, poklopljeno, na vrlo laganoj vatri dok leća i riža ne omekšaju. Možda ćete trebati dodati još vode pred kraj; provjerite nakon 15 minuta. Maknite s vatre i ostavite poklopljeno pet minuta. Dok se riža i leća kuhaju, luk koji ostaje u tavi dinstajte na laganoj vatri, često miješajući, dok ne postane tamnosmeđ i gotovo hrskav, 15 do 20 minuta. Poslužite vruće ili na sobnoj temperaturi, a po vrhu pospite smeđim lukom. Ako želite, dodajte jogurt.
Supa od leće
Sastojci:
maslinovo ulje
luk
mrkva
celer
bijeli luk
crvena/žuta leća
riža kratkog zrna
biljni temeljac
limun
kurkuma u prahu
mljeveni kim
peršun
Priprema:
Luk, mrkvu, celer i bijeli luk narežite na kockice, a peršun nasjeckajte. U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na jakoj vatri. Dodajte začine, luk i leću, te miješajte dok se ne premaže maslinovim uljem. Ulijte temeljac, a potom temeljito promiješajte. Dodajte rižu i kuhajte dok riža i leća ne budu gotove. Dodajte povrće i limunov sok. Sve sastojke promiješajte, a zatim kuhajte dok sve ne omekša. Skinite lonac s vatre i miješajte ručnim mikserom dok supa ne postane glatka.