Vrhnje za kuhanje često koristimo u kuhinji, a mnogim jelima daje bogat i očaravajući okus. Donosimo vam nekoliko recepata s ovim vjernim saveznikom, ali i dva priloga koja će se idealno uklopiti za potpuni hedonistički užitak
Pileća maslenica
Sastojci
Tijesto:
500 g brašna
1 kašičica kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica meda
300 ml vode i mlijeka (zajedno)
2 kašike maslinovog ulja
Fil:
2 komada pilećih prsa
vrhnje za kuhanje
500 g šampinjona
250 g mladog sira
300 g sira edamera + malo ribanog parmezana
100 ml pavlake
Priprema:
U 300 ml tople tečnosti (pola voda, pola mlijeko) staviti kašičicu meda i promiješati, pa dodati kašičicu kvasca i ostaviti da nadođe. Tijesto posoliti, a zatim dodati nadošli kvasac i dvije kašike maslinovog ulja. Zamijesiti, ostaviti da odstoji na toplom, pa od toga napraviti četiri kuglice i svaku razvaljati u obliku male pizze.
Pileće filete isjeći na kockice i kratko dinstati na ulju pa dodati vrhnje za kuhanje (količina po želji) te pustiti da se ohladi. U drugoj posudi ispržiti gljive. U zasebnoj posudi izmiješati mladi sir, izrendani trapist, pavlaku, parmezan i mješavinu začina. Krajeve polovice razvaljanog tijesta premazati jajetom, namazati smjesom sira, pa smjesom piletine, preklopiti i dobro pritisnuti krajeve tijesta, a onda premazati smjesom jajeta i malo mlijeka. Peći na 200 Celzijevih stepeni dok ne porumeni. Kad je pečeno, premazati komadićem margarina, te preliti umakom od šampinjona.
Fileti u umaku od gljiva
Sastojci:
450 g pilećih prsa
150 g šampinjona
2 kašike maslinovog ulja
120 ml vrhnja za kuhanje
2 čehna bijelog luka
60 g brašna
3 kašike putera
50 g parmezana
1 kašičica soli, bibera i peršuna
Priprema:
Meso umotati u prozirnu foliju i istući tako da bude debelo šest do sedam milimetara, a potom narezati na filete. Umočiti svaki komad mesa u brašno i staviti ih sa strane. U velikoj tavi zagrijati puter i jednu kašiku maslinovog ulja, dodati piletinu i peći četiri minute sa svake strane, dok ne poprimi zlatnu boju. Skloniti meso iz tave i dodati maslinovo ulje, gljive i nasjeckani bijeli luk. Dinstati i miješati, te uliti vrhnje za kuhanje i pričekati da se zagrije. Miješati i dodati naribani parmezan. Kad se sir otopi, pustiti da krčka sve dok umak ne postane gust. Vratiti piletinu, kratko kuhati kako bi se zagrijala i poslužiti toplo.
Tjestenina s četiri vrste sira
Sastojci:
Umak
1/2 l vrhnja za kuhanje
1 dl mlijeka
125 g gorgonzole
125 g ribane gaude
2 kašike sira za mazanje – vajkrem
2 kašike parmezana
malo soli
Potrebno još:
500 g tjestenine
parmezan za posipanje
malo soli
Priprema:
Tjesteninu skuhati u slanoj vodi.
Umak: Vrhnje i mlijeko staviti u wok da se dobro ugrije. Dodati naribani sir gaudu, gorgonzolu narezanu na kockice i sir za mazanje, te, kada se otopi (deset minuta polagano miješati), dodati parmezan i malo soli. U duboke zdjelice staviti tjesteninu i preliti umakom, posuti parmezanom i servirati toplo.
Najsočniji kuhani krompir
Sastojci:
1/2 kg krompira
1 kašika nasjeckanog peršuna
2 čehna usitnjenog bijelog luka
2 kašike maslinovog ulja
sol
biber
Priprema:
Krompir ogulite, operite i narežite na kockice. Stavite ga kuhati u vodu kojoj ste dodali kašičicu soli (vode neka bude toliko da je krompir tek pokriven). Nakon 15 minuta najvjerovatnije je već kuhan, probajte, pa ga ocijedite od viška vode. Istresite ga u zdjelu, ostavite da se malo ohladi pa ga začinite nasjeckanim peršunom, usitnjenim bijelim lukom, maslinovim uljem i s malo bibera. Dobro promiješajte pa poslužite meso.
Kulinarstvo za početnike
- Priprema je pola posla
Pripremite sve potrebne sastojke prije nego što počnete kuhati, tako će vam kuhanje biti jednostavnije i brže.
- Ne okrećite meso viljuškom
Koristite hvataljku, jer dragocjeni sok iz mesa može pobjeći kroz rupice koje će za sobom ostaviti viljuška dok ga okrećete.
- Kada želite zasladiti umak, dodajte malo mrkve
Mnogo bolja opcija nego šećer, iako ćete morati koristiti veću količinu mrkve, ova varijanta je mnogo zdravija.
- Imajte mjeru
Pažljivo koristite sol i začine. Dodajte ih malo po malo, a s vremenom ćete se naviknuti i znat ćete mjeru.
- Krem supe je najlakše napraviti štapnim mikserom
Mnogo lakše nego blenerom, jer se supa ne mora pretakati. Štapni mikser će vam savršeno izmiksati sastojke.