Dušica Stamenković Vićentijević preporučuje: Sve što djeca vole

Piše: I.J.

Zdravi obroci za mališane mogu biti itekako zanimljivi, a samo za čitatelje magazina „Azra“ najinteresantnije recepte podijelila je Dušica Stamenković Vićentijević, koja na svom food blogu @ignjatovamama izražava kreativnost te svakodnevno sa širim auditorijem dijeli slatke, ali i slane recepte za najmlađe

„Neki roditelji žele da dijete hrane zdravo, a pod ‘zdravo’ misle da je neophodno da djetetu daju namirnice za koje do sada nisu čuli, a koje su postale popularne posljednjih nekoliko godina. Prije svega, roditelji trebaju početi od sebe, svojih navika u ishrani, te ako ne planiraju da namirnicu koju daju svojoj bebi uvrste u meni s porodičnim obrocima, nema svrhe ni bebi da je daju. Kroz svoj Instagram profil pobila sam mit da je zdrava ishrana skupa i da zahtijeva mnogo vremena i truda.

Recepti koje predstavljam na svom profilu su zdravi, ukusni i spremaju se jednostavno i brzo. Kako sam prvoj bebi uvodila nove namirnice, tako sam ih uvodila i sebi i mužu, te sam svoju, i do tada zdravu ishranu, obogatila novim namirnicama i novim obrocima. Sada porodično uživamo u takvim obrocima, i suprug i ja, i naše troje djece“, kazala je Dušica za „Azra“ magazin.

 

Domaća čokolada s narom

Sastojci:

6 kašika sirovog organskog kakaa

6 kašika meda

6 kašika kokosovog ulja

1/2 očišćenog nara

 

Priprema:

Kokosovo ulje otopiti i dodati ostale sastojke. Sjediniti smjesu, zatim je izliti na pek papir, a odozgo nabacati nar. Staviti u zamrzivač na nekoliko sati da se stegne.

 

 

Kolač od jabuka, bez jaja

Sastojci:

4  jabuke

1 šolja jogurta

1 šolja zobenih pahuljica

1 šolja integralnog speltinog griza

1/2 praška za pecivo

8 kašika maslinovog ulja (ili kokosovog ulja)

4-5 kašika meda (ili jedna prezrela banana)

1/2 kašičice organskog cejlonskog cimeta

 

Priprema:

Jabuke izrendati i dodati ostale sastojke. Ukoliko je dijete mlađe od 12 mjeseci, koristite maslinovo ulje, a kao zaslađivač koristite bananu. Kolač sipajte u pleh obložen pek papirom i pecite na 230 Celzijevih stepeni 30-ak minuta. Također, u ovaj kolač možete dodati i rogač, ukoliko volite aromu rogača.

 

 

Kiflice sa sirom

Sastojci:
150ml mlijeka
30g kvasca
1 kašičica šećera
1 i po kašičica soli
50g otopljenog + 50g čvrstog putera
čaša kisele pavlake (180-200g)
2 jaja + 1 za premazivanje
700-800g brašna
susam

150g sira

Priprema:
U mlako mlijeko dodajte izmrvljen kvasac, kašičicu šećera i brašna. Ostavite deset minuta da se kvasac aktivira.Nakon toga dodajte otopljen puter, dvoje jaja, kiselu pavlaku, so i brašnom zamijesite tijesto. Brašno dodajte prema potrebi, dok ne prestane da vam se lijepi za ruke.Ostavite 30 minuta da nadođe.Nadošlo tijesto podijelite na dva dijela.Svaki dio posebno razvucite u krug i isjecite na 16 trouglova. Na svaki dio stavite po parče sira, ja sam izmrvila domaći sir, pa sam po jednu ravnu kašičicu sira stavljala, te urolajte povlačeći uži dio da se još malo izduži. Možete i oklagijom još dodatno da ga razvučete. Slažite na pleh obložen papirom za pečenje i svaku kiflicu premažite jajetom, a onda pospite susamom. Na svaku kiflicu stavite po jednu kockicu putera. Ostavite pet minuta da malo nadođu.Pecite u zagrijanoj rerni na 220 Celzijevih stepeni 15-ak minuta.

 

 

Energetske pločice

 

Ova zdrava poslastica priprema se jednostavno i brzo, ima okus sličan kupovnoj bonžiti

 

Sastojci:

160g pečenih badema i lješnjaka

200g svježih hurmi

100g suhih kajsija

100g suhih šljiva

100g susama

dvije šake kokica amaranta (nije obavezno)

prstohvat soli

 

Priprema:

Svježe hurme potopiti u hladnoj vodi desetak minuta da omekšaju.U sjeckalici isjeckati orašasto voće,a zatim mu dodati susam, kokice amaranta, so, suho voće i hurme. Hurme prethodno možete oljuštiti, a i ne morate, efekt je isti. Miksati još malo, kako bi se smjesa ujednačila i postala ljepljiva. Ukoliko vam se učini da vam neki sastojak manjka, dodajte prema želji, a ukoliko vam se učini da je smjesa previše suha, dodajte jednu do dvije kašike vode ili soka od cijeđene narandže ili limuna.Četvrtasti pleh obložiti pek papirom i smjesu ravnomjerno rasporediti te mokrim dlanom je dobro utabati. Ostaviti u frižideru da se stegne, najbolje preko noći, ali ja stavim kratko u zamrzivač, jer ovu poslasticu uvijek pravim zajedno s djecom i oni su nestrpljivi da je jedu. Možete je isjeći u obliku prema želji, a također možete oblikovati kuglice koje možete uvaljati u kokos, sirovi kakao, mljevene orahe,šta god želite ne možete da pogriješite.U zatvorenoj kutiji u frižideru ove energetske pločice mogu da stoje i do desetak dana, ali mi ih uvijek pojedemo za dan-dva. Jednostavno se prave, pa nije teško da ih napravimo ponovo, a mijenjanjem kombinacije orašastog i suhog voća i sjemenki uvijek dobijemo drugačiji slatkiš.

 

 

Američke palačinke

Sastojci:

300g mekog speltinog brašna (ili pšeničnog)

200ml jogurta

200ml mlijeka

4 jaja

1 prašak za pecivo

2 kašike maslinovog ulja (ili putera)

80g kokosovog šećera

Priprema:

U jednoj zdjeli sjediniti suhe sastojke, sve osim kokosovog šećera. U drugoj zdjeli umutiti bjelanca, a zatim im dodati žumanca i kokosov šećer i još malo mutiti. Dodati ostale tečne sastojke, a kad se sjedini, lagano dodati suhe i miješati dok se ne sjedini smjesa. Može se desiti da ostanu grudvice, ali to ništa ne smeta, ne treba predugo miješati, već samo dok se ne izgube tragovi brašna.Na laganoj temperaturi pržiti palačinke na kokosovom ulju ili ulju od košpica grožđa. Kutljačom staviti manju količinu tijesta na sredini tave, a tijesto će se samo razliti koliko je dovoljno. Kada iz tijesta ispuckaju mjehurići, palačinku možete da okrenete. Važno je da temperatura bude lagana, jer vrlo lako spolja zagore, a unutra ostanu nepečene.Kako bih dobila smeđe palačinke, u ovu smjesu sam dodala jednu kašiku sirovog kakaa.

 

 

Zobeni keks, pogodan za početak finger fooda

 

Sastojci:

1 mekana banana

1 jabuka

prstohvat organskog cejlonskog cimeta

1 kašika organskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja

80g organskih zobenih pahuljica

 

Priprema:

Za ovaj keks najbolje je iskoristiti prezrele,mekane banane. To su one banane čija kora ima tufnice i obično se prodaju po sniženoj cijeni.Bananu izgnječiti viljuškom, jabuku izrendati, a zatim dodati maslinovo ulje, cimet i zobene pahuljice. Sjediniti i kašikom praviti kolačiće u plehu koji je obložen pek papirom. Peći na 200Celzijevih stepeni 15-akminuta. Vrlo lako se prepeku, pa provjeravajte da vam ne izgore.Prema sastojcima, ovaj keks je pogodan za bebe gotovo od početka uvođenja nemliječne ishrane, od šestog do sedmog mjeseca, ali zbog strukture preporučila bihda ga bebi ponudite od osmog – devetog mjeseca.

Kako vaša beba raste, tako joj u ishranu uvodite sve više namirnica, pa samim tim i sastojci ovog keksa mogu da rastu s vašom bebom, odnosno da sastojke keksa mijenjate i prilagođavate svojoj bebi u skladu s namirnicama koje ste joj uveli u ishranu. Ovaj keks prema sastojcima odgovara bebama od početka nemliječne ishrane,odnosno od navršenih šest mjeseci, ali većina beba prva dva-tri mjeseca uvođenja nemliječne ishrane neće se snaći sa žvakanjem komadića, tako da bih prije rekla da ovaj keks možete ponuditi svojoj bebi od osmog-devetog  meseca, što je idealno vrijeme za početak finger fooda, a ovaj keks je idealan za to, jer je mekan, možete ga iskidati na komadiće, a neće biti onih suhih mrvica koje beba lako može da udahne i zagrcne se.

 

 

Integralni beskvasni hljeb od raževog brašna

Sastojci:
400 g integralnog raževog brašna
400 ml kisele vode
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica morske soli
1 kašičica sode bikarbone

Priprema:

Sve navedene sastojke sjediniti kašikom, pa izliti u pleh obložen pek papirom. Peći na 220 Celzijevih stepeni 30-40 minuta. Ja nikad ne gledam na sat, po mirisu znam kad je pečeno, a čačkalicom provjerim. Možete koristiti koje god brašno želite, a možete i kombinirati dva-tri brašna. Također, možete dodavati i sjemenke ili hljeb odozgo posuti sjemenkama, tad je potrebno mokrom rukom utabati sjemenke, kako se ne bi odlijepile. Vruć hljeb umotati u mokru krpu i ostaviti na rešetku da se ohladi.

 

Pročitajte još