Temperature su još uvijek niske i dopuštaju korištenje rerne, pa ovaj period možete iskoristiti za pripremu osvježavajućeg, citrusnog kolača. Riječ je o dvoslojnim kockama sa svježe cijeđenim sokom limuna, a neće naškoditi ni dodavanje naribane korice.
Priprema je relativno kratka i nezahtjevna, a ni hlađenje neće nesnosno dugo trajati. Ako s pripremom krenete odmah nakon posla, već predvečer ćete uživati u odličnom desertu.
Sastojci za tijesto:
200 g glatkog brašna
60 g šećera u prahu
Prstohvat soli
170 g maslaca
Sastojci za nadjev:
4 velika jaja
120 ml limunovog soka
250 g šećera
30 g brašna
½ kašičice praška za pecivo
¼ kašičice soli
Priprema: Zagrijte rernu na 160 Celzijevih stepeni. Četvrtastu posudu za brownieje obložite papirom za pečenje. U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer u prahu i sol. Potom ulijte otopljeni maslac, ohlađen na sobnu temperaturu i miješate dok ne dobijete tijesto. Rasporedite tijesto po pripremljenoj posudi pa ga pecite 20-ak minuta. Trebalo bi poprimiti zlatnu boju po rubovima. Za nadjev izmiksajte jaja sa šećerom u pahuljastu smjesu pa ulijte sok od limuna. Na kraju dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo i soli pa promiješajte drvenom kašikom ili špatulom. Preko ispečenog tijesta prelijte nadjev pa pecite još otprilike 25 minuta. Pričekajte da se do kraja ohladi pa ga potom razrežite na 16 komada. Po želji ga pospite šećerom u prahu.
Izvor: Miss7
(I.J.)