Šnenokle su stara poslastica koja se često nalazila na trpezi. Postale su čuvene kada ih je glumica Milena Dravić nudila u seriji “Metla bez drške”. Svako ko je odrastao uz tu seriju kad god čuje šnenokle sjeti se slavne glumice. Inače, razlika između šnenokli i paradižota je samo u serviranju.
Sastojci:
1 l mlijeka
6 jaja
4 kašike šećera
40 g vanilin šećera
2 kašike brašna (ravne)
Za paradižot:
rendana čokolada
keks u komadu
Priprema:
U širu i veću šerpu sipajte mlijeko, pa dodajte vanilin šećer i stavite da provri. Odvojite bjelanca i žumanca, pa u bjelanca dodajte kašiku šećera i umutite u čvrst šne. Kada okrenete naopako šne bi trebalo da ostane u posudi.
Kada mlijeko provri (treba da lagano vri) uzimajte kašikom po malo umućenih bjelanaca i spustite u mlijeko. Kuhajte po 10 sekundi sa svake strane i rešetkastom kašikom vadite u cjediljku ispod koje ste podmetnuli činijicu.
U cjediljki će se bjelanca dodatno ocijediti, jer ako ih odmah stavite u posudu u kojoj ćete servirati na dnu će vam ostati višak mlijeka. Ocijeđene oblačiće stavite u posudice u kojima ćete servirati.
U ocijeđeno mlijeko od bjelanaca dodajte šećer, brašno i žumanca, mutite i zakuhajte u preostalo kipuće mleko. Mješajte dok se ne dobije rjeđi krem. Sklonite sa vatre i kremom prelijte oblačiće.
Ako želite da napravite paradižot onda samo servirate šnenokle sa rendanom čokoladom i keksom.
Izvor: Stvar ukusa
(M. K.)