Desert koji je postao poznat po Mileni Dravić: Naučite i vi napraviti šnenokle

Piše: Redakcija

Šnenokle su stara poslastica koja se često nalazila na trpezi. Postale su čuvene kada ih je glumica Milena Dravić nudila u seriji “Metla bez drške”. Svako ko je odrastao uz tu seriju kad god čuje šnenokle sjeti se slavne glumice. Inače, razlika između šnenokli i paradižota je samo u serviranju.

Sastojci:

1 l mlijeka

6 jaja

4 kašike šećera

40 g vanilin šećera

2 kašike brašna (ravne)

Za paradižot:

rendana čokolada

keks u komadu

Priprema:

U širu i veću šerpu sipajte mlijeko, pa dodajte vanilin šećer i stavite da provri. Odvojite bjelanca i žumanca, pa u bjelanca dodajte kašiku šećera i umutite u čvrst šne. Kada okrenete naopako šne bi trebalo da ostane u posudi.

Kada mlijeko provri (treba da lagano vri) uzimajte kašikom po malo umućenih bjelanaca i spustite u mlijeko. Kuhajte po 10 sekundi sa svake strane i rešetkastom kašikom vadite u cjediljku ispod koje ste podmetnuli činijicu.

U cjediljki će se bjelanca dodatno ocijediti, jer ako ih odmah stavite u posudu u kojoj ćete servirati na dnu će vam ostati višak mlijeka. Ocijeđene oblačiće stavite u posudice u kojima ćete servirati.

U ocijeđeno mlijeko od bjelanaca dodajte šećer, brašno i žumanca, mutite i zakuhajte u preostalo kipuće mleko. Mješajte dok se ne dobije rjeđi krem. Sklonite sa vatre i kremom prelijte oblačiće.

Ako želite da napravite paradižot onda samo servirate šnenokle sa rendanom čokoladom i keksom.

Izvor: Stvar ukusa

(M. K.)

Pročitajte još