Ova otporna biljka raskošnih cvjetova ukras je svakog vrta, ali ima i svoju mračnu stranu

Piše: Preuzeti tekst

Biljku oleander (lat. Nerium oleander) odlikuju lijepi cvjetovi divnog mirisa, a ovaj brzorastući zimzeleni grm izdržljiv je i prilično se lako održava.

Ova biljka ukrašava naše vrtove cijelo ljeto, a ovisno o načinu uzgoja može formirati grm ili manju stablašicu koja može narasti i do šest metara.

Uspijeva i na kontinentnu, gdje se uzgaja kao lončanica te se tijekom zime sprema u prozračne svijetle i ne prehladne prostorije, kako ne bi smrznuo. Uspješnost uzgoja u ukrasnim loncima ovisi o kvaliteti i opskrbljenosti tla hranjivima te redovnom održavanju biljke, što podrazumijeva zalijevanje, prihranjivanje, eventualnu zaštitu od bolesti i štetnika te odgovarajuću rezidbu.


Prilagodljiv je mnogim nepovoljnim uvjetima, uključujući sušu, gradsku vrućinu, slani zrak i siromašno tlo, a može se saditi u proljeće ili jesen.

Oleander je podrijetlom iz mediteranske regije, a naturaliziran je u mnogim dijelovima Europe i Azije.

Biljka preferira prosječno tlo s neutralnim pH, srednjom vlagom i dobrom drenažom. Njegovo mjesto za uzgoj trebalo bi biti izloženo djelomično pa do pune sunčeve svjetlosti. Grmovi oleandera vole puno sunca, pa više sunca znači i više cvjetova. Idealni pH tla je neutralan, između 6,5 i 7,5, ali oleander će rasti izvan tog raspona. Također podnosi razne vrste tla, uključujući glinu i pijesak. Lošu zemlju prije sadnje treba nadoknaditi kompostom.

Biljke uzgajane u teglama trebale bi imati dobro drenirano tlo. Redovito zalijevajte oleander, ali pustite da se zemlja isuši između zalijevanja. Održavanje vlage u tlu može prouzročiti žutilo lišća. Budite posebno oprezni da zimi ne prelijevate, što potiče truljenje korijena. Može podnijeti ograničeni, lagani mraz pa ako živite na području gdje ima mrazeva, biljku možete uzgajati u teglama i zimi je donijeti u zatvoreni prostor. Međutim, najbolje je minimalizirati količinu vremena koje oleander provodi u zatvorenom, pa ga pokušajte ostaviti na hladnom dok temperatura ne padne ispod 20 stupnjeva Celzijusa i vratite ga čim se u proljeće zagrije.

Osim što oleander ima efektne velike cvjetove, oni dolaze u brojnim nijansama od bijele, žute, crvene, ružičaste…

Razmnožava se sjemenom i reznicama, odnosno mladim izbojcima.

Želi li se zadržati izvornost biljke, tada će se razmnožavanje obaviti reznicama. To je najjednostavniji način, kojim se dobiju biljke istovjetne matičnoj biljci. Kvalitetne reznice se skidaju s vrhova poluzrelih grančica, a izbojci s korjenovog vrata biljke.

Oprezno s oleanderom

I budite vrlo pažljivi s oleanderom! Iako je oleander prelijepa biljka, svi su njegovi dijelovi – cvjetovi, lišće, stabljike, sokovi itd. – otrovni za ljude i životinje, čak i kad su osušeni ili izgorjeli.

Unošenje u organizam bilo kojeg dijela ove biljke može uzrokovati ozbiljne simptome ili čak smrt. Biljka je moćan izvor srčanih glikozida, koji mogu uzrokovati nepravilne aktivnosti srca. Kontakt s kožom također može rezultirati iritacijom, poput osipa i čireva, pa je važno nositi rukavice i zaštitnu odjeću prilikom rada s oleanderom. Nikada nemojte paliti nijedan dio ove biljke, jer je dim koji gori je također otrovan.

Može ih se direktno saditi na stalno mjesto, ali postoji mogućnost oštećenja korjenčića prilikom sadnje, što znači i propadanje biljke. Zato je najbolje nove ukorijenjene biljke najprije zasaditi u lonac, gdje će se rasti do sljedećeg proljeća te ih nakon toga, kad već dobro razviju korjenov sustav treba presaditi na stalno mjesto u priobalnim područjima, a u kontinentalnim će ostati zasađene u loncima primjerne veličine

U loncima na otvorenom, uz redovito zalijevanje, oleander dobro podnosi sušu pa će taj raskošni grm krasiti vrt ili terasu svojim cvjetovima gotovo od kraja svibnja do početa studenog.

Kako bi cvatnja bila još bogatija redovito odstranjujte ocvale cvjetove.

Izvor:tportal

(Dž.S.)

 

 

 

Pročitajte još