Napravili ste večeru i nagomilalo se dosta suđa, no prekasno je da biste ga sada išli prati samo kako biste očistili sudoper – takav je pristup pogrešan.
Stručnjaci ističu kako je u kuhinji jedino na kuhinjskoj spužvici za posuđe više bakterija nego na sudoperu kojeg stoga valja što češće čistiti i dezinficirati.
Mikrobiologinja Lisa Yakas za Healthyguide istaknula je da dezinfekcija cijelog sudopera treba postati sedmični zadatak u svakom kućanstvu. No ako sirovo meso stavljate u sudoper, onda ga treba očistiti odmah. Za najbolje rezultate sudoper valja najprije dobro oprati i očistiti, a potom i dezinficirati.
Ovo su kratke upute uz pomoć kojih ćete spriječiti razvoj štetnih bakterija u kuhinjskom sudoperu u samo dva koraka.
Operite sudoper sapunom i vodom
Kako biste odstranili ostatke hrane i druge prljavštine, najprije dobro izribajte površinu sudopera koristeći sapun i vruću vodu. Svakako nosite rukavice, a radi zaštite ekosustava izvan vašeg doma najbolji odabir je ekološki sapun koji ne sadrži otrovne hemikalije.
Provjerite jeste li dobro očistili sve dijelove sudopera, uključujući i odvod. Tek ako je odgovor potvrdan, možete pristupiti drugom koraku.
Dezinficirajte površine
Kod korištenja dezinfekcijskog sredstva također obratite pažnju na to da je riječ o ekološkim proizvodima koji ne sadrže štetne hemikalije.
Takve proizvode možete bezbrižno koristiti i u blizini djece ili kućnih ljubimaca. Vlažne maramice za dezinfekciju su vrlo učinkovite, no možete koristiti i obični ocat razrijeđen vodom. Dezinficirajte cijeli sudoper, ne samo dno nego i odvod.
Izvor:24.sata.hr
(Dž.S.)