Jednostavni trikovi frizera, da kosa uvijek bude kao iz salona

Piše: L. M.

Svima je poznato da postoje dani kada nam je kosa savršena, ali i oni kada, šta god pokušali, ona izgleda neuredno i nezdravo. Jasno je da oblik frizure kao iz salona zahtijeva mnogo truda i vremena. Međutim, čak i profesionalni frizeri u svakodnevnoj rutini koriste male trikove koji će vam pomoći da kosa svaki dan izgleda kao da ju je profesionalac sređivao. Donosimo korisne savjete koje možete uvrstiti u svoju svakodnevnu rutinu tretiranja kose.

ZA KOVRDŽE

Ukoliko želite postići savršene i opuštene lokne, nakon uvijanja kosu treba poprskati s vrlo malo vode iz spreja, ali pazite da ne pretjerate. Kosa ne smije biti mokra, nego vrlo malo vlažna.

Da biste osvježili kovrče, upotrijebite fen za kosu na hladnom podešavanju. Fen koristite na suhoj kosi, tako što ćete kosu sušiti sa jedne strane na suprotnu. Dok to radite, kroz kosu prođite prstima. Na ovaj način kovrče će vratiti svoj prvobitni oblik.

ZA DUGOTRAJNOST

Dok se fenirate, pustite kosu da se ohladi prije nego što je skinete s četke. Na taj način kosa se neće napuhati i fenirana kosa će biti dugotrajnija.

Redovno šišajte oštećene vrhove. Čak i ako imate rijetku kosu, odrežite barem dva centimetra, to će pospješiti rast kose.

Ukoliko želite da vaša isfenirana kosa traje što duže, uvjerite se da je u potpunosti suha. Vlažne dijelove dodatno osušite, jer ukoliko je kosa mokra, kada se osuši, ostat će napuhana i izgubiti lakoću i sjaj.

ZA NOĆ

Možda ne izgleda najbolje dok je nosite, ali nabavite satensku kapicu koju ćete nositi dok spavate. Preko noći će sačuvati svaku frizuru i održavati hidratantnost vaše kose.

Kovrčavu kosu podijelite na 4 sekcije tokom pranja, na svaki dio posebno nanesite šampon i odvojeno istrljajte. Na taj način kosa se neće zapetljati kada je operete.

ZA VOLUMEN

Najlakši način na koji ćete postići volumen jeste da po kosi raspršite suhi šampon (od korijena do vrhova) prije spavanja, a sljedeći dan spavajte s kosom u punđi za trajni volumen.

Zdrava kosa duže zadržava boju, pa radite dubinske tretmane, kako bi vaša kosa bila živahna i sjajna.

Za volumen, prvo osušite korijen fenom, podižući kosu prstima. Kada počnete s ostatkom, fenom mokru kosu sušite nadolje. Na taj način dobit ćete ravno isfeniranu kosu prepunu volumena.

ZA POSTOJANOST

Ako znate koju frizuru želite praviti, opranu kosu sušite u smjeru za tu frizuru, npr. ukoliko želite visoku punđu, kosu sušite od zalisaka prema vrhu kose. Na taj način frizura će biti postojana i upravo onakva kako želite.

Ukoliko želite da odgodite pranje kose jedan dan, možete kosu svezati u nisku punđu i staviti malo voska. Na taj način kosa će izgledati elegantno, a ne masno.

ZA BRZA RJEŠENJA

Kada nemate vremena, pokušajte napraviti teksturiranu poni frizuru. Uvijte kosu u tri mini punđe, sušite ih s difuzorom, a zatim protresite kosu i zavežite rep.

Ako slučajno stavite previše proizvoda u kosu, upotrijebite suhi šampon sve do korijena. Suhi šampon će upiti proizvod.

Kada niste sigurni šta učiniti s kosom, razdijelite je sa strane. Takva frizura otkriva unutrašnji dio kose, koji obično izgleda zdravije i sjajnije od vanjskih slojeva.

 

Pročitajte još