Za deserte sa šljivama nije potrebno puno, tek sočan biskvit da ih sjedini i uhvati njihove sokove te malo slatkoće da umanji njihov trpkost. Sočan biskvit obogaćen listovima limunovca ili pak naribanog koricom limuna sjajno se sjedinjuje sa zrelim šljivama predstavljajući desert od kojeg će cijela kuća zamirisati.
Potrebni sastojci:
200 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
½ kašičice soli
¼ sode bikarbone
8 svježe ubranih listova limunovca ili citronovca ili pola kašičice naribane korice limuna
65 g maslaca, omekšanog, plus još malo za podmazivanje kalupa
85 g kristal šećera
2 velika jaja, sobne temperature
160 ml vrhnja, sobne temperature
½ kašičice ekstrakta vanilije
30 g smeđeg šećera
12 malih ili srednjih, zrelih šljiva, očišćeni od koštica i prepolovljenih po dužini
Šlag ili slatko vrhnje za posluživanje, po želji
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180 stepeni, a rešetku postavite na najdonju poziciju. Okrugli kalup za kolač dimenzija 22×5 cm namastite s malo omekšanog maslaca. Dno obložite papirom za pečenje te i njega malo namažite maslace. Nakon toga kalup lagano pospite brašnom.
U maloj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu, a zatim ostavite sa strane. Ako koristite listove limunovca , dobro za zarolajte po dužini i poprečno narežite na tanke trakice.
Mikserom na srednjoj brzini umutite maslac i šećer, miješajte oko 5 minuta. Dodajte polako jedno po jedno jaje, a nakon dodavanje svakog jajeta smjesu dobro promiješajte. Dodajte vrhnje, ekstrakt vanilije i lišće verbene ili koricu limuna i sve dobro izmiješajte dok se smjesa ne sjedini. Mikser stavite na najmanju brzinu te dodaje brašno dok ne dobijete gusto tijesto.
Ravnomjerno rasporedite polovicu tijesta na dno pripremljene posude. Pospite polovicom smeđeg šećera i posložite 12 polovica šljiva s prerezanom stranom prema dolje. Nakon toga preostalo tijesto rasporedite po šljivama, a zatim preostalih 12 polovica šljiva rasporedite po vrhu s prerezanom stranom prema gore. Preostali smeđi šećer pospite po šljivama.
Kolač pecite otprilike 50 minuta, dok ne e poprimi zlatnu boju i ne počne se odvajati od stranica posude, a čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista. Nakon pečenja kolač ostavite da se ohladi na rešetki slijedećih 20 minuta.
Tankim nožem lagano pređite uz rub kolača kako bi se odvojio od kalupa. Preko vrha kalupa stavite tanjur, okrenite kalup i oprezno izvadite kolač iz kalupa tako da klizne na tanjur. Nakon toga kolač ponovno preokrenite na taniru.
Kolač poslužite topao ili sobne temperature, po želji s dodatkom, slatkog vrhnja ili malo šlaga.
Izvor: tportal.hr
(S.P.)