Raskošni cvijet kojem hladnoća i magla ne mogu ništa

Piše: Redakcija

Riječ je o erikama, koje sada, dok se druge biljke spremanju za zimski počinak, dolaze do punog izražaja.

Vrlo često dolazi do zabune pa se poistovjećuju erika i vrijesak, no između te dvije biljke postoje razlike. Naime, vrijesak ima mnogo manje listiće, ima sitnije cvijeće te cvate ljeti i tokom jeseni, dok su erike u punom cvatu tokom hladnijih dana, posebno u kasnoj jeseni, zimi i u rano proljeće.

Zbog svojih svojstava one su najbolji mogući ukras naših jesenskih i zimskih balkona.

Vole niske temperature

Najčešći razlog zbog kojeg mnogi upravo u ovim mjesecima posežu za erikama jest taj što njima odgovaraju niske vanjske temperature. Naime, temperatura koja se kreće između 5 i 15 Celzijevih stepeni idealna je za njihov rast i razvoj.

Vole povremenu izloženost sunčevim zrakama i u tom slučaju mogu mijenjati boju, no one nisu od presudne važnosti za njihovo cvjetanje. Čak i ako je vaš balkon okrenut sjevernoj strani svijeta ili pak u zimskim mjesecima dobiva samo sat-dva sunčeve svjetlosti dnevno, erikama to neće smetati.

Daju neodoljivu boju balkonu

Kao što smo spomenuli, erike dolaze u bijeloj, ružičastoj, ljubičastoj i crvenoj boji.U vrijeme kada se naš balkon prazni i s njega nestaje zelenilo, erike će mu dati neodoljivu boju koja će uljepšati i najtmurniji zimski dan.

Idealne su za međusobno kombiniranje, s time da se u istoj tegli među njima mora ostaviti barem 15 centimetara razmaka za razvoj korijena, te se tako mogu dobiti brojne kombinacije paleta boja, ovisno o osobnim preferencijama ili pak boji balkona.

Vrlo su jednostavne za održavanje

Još jedna njihova prednost očituje se u tome što one zaista zahtijevaju minimalno pažnje, a daju mnogo. Naime, jednom kada posadite erike u tegle, koje obvezno moraju imati rupice na dnu za što bolju drenažu koja je presudna za uspjeh te biljke, trebat ćete joj se vraćati samo jednom do dvaput sedmično.

Upravo je toliko potrebno zalijevati tu biljku. Kada se pak nakon nekoliko sedmica priviknu na svoje novo okruženje, dovoljno je čak i samo jedno zalijevanje svakih sedam dana.

Osim dobro dreniranog tla i ranije spomenutog povremenog sunca, ne trebaju nikakve posebne uvjete. Štoviše, dodatno gnojivo može im samo štetiti pa stručnjaci savjetuju da se ono svakako mora izbjegavati.

Nakon zimskih mjeseci potrebno je samo otrgnuti eventualne osušene cvjetove i grančice kako bi se omogućio rast novih proljetnih cvjetova.

Izvor:zadovoljna.hr

(Dž.S.)

Pročitajte još