3 maske za suhu kosu s mirisima jeseni

Piše: Redakcija

Kad pripremate tikvu za neko jelo ili slasticu, odvojite malo da nahranite i kosu. A ako nemate tikvu, masku koja će vratiti punoću i sjaj isušenoj kosi možete napraviti od ulja tikve, koje će uz to pospješiti njen rast.

Maska za meku kosu

Sastojci za 1 primjenu (za dugu kosu uzmite ih dvostruko više):

  • oko ¼ šoljice pirea od tikve
  • 2 kašike arganova ulja

Dobro promiješajte sastojke, pa rasporedite po cijeloj dužini kose. Ostavite da djeluje 20-ak minuta pa dobro isperite, a potom kosu operite blagim šamponom.

Mirisna maska

Sastojci za 1 primjenu (za dugu kosu uzmite ih dvostruko više):

  • 2 kašike pirea od tikve
  • 20 ml ricinusova ulja
  • 1 kašika meda
  • ½ do 1 kašičica cimeta u prahu i/ili prstohvat mljevenih klinčića

Sastojke pomiješajte u homogenu smjesu. Raščešljajte kosu pa dio maske nanesite na tjeme, a ostatak rasporedite po cijeloj dužini kose. Vrhovima prstiju lagano masirajte tjeme 10-ak minuta. Zatim nekoliko minuta zagrijavajte fenom, a potom na glavu stavite kapu za tuširanje ili plastičnu foliju te je omotajte peškirom i ostavite da djeluje još 30 – 40 minuta. Masku dobro isperite mlakom vodom pa kosu operite blagim šamponom.

Topla uljna maska

Sastojci za 1 primjenu (za dugu kosu uzmite ih dvostruko više):

2 kašike ulja tikve
2 kašike ulja po izboru (arganovog, lješnjakovog, bademovog, avokadovog, maslinovog, jojobinog, ulja sjemenki grožđa, lanenog, suncokretovog…)

Ulja stavite u zdjelicu, a nju na paru kako bi se ulja zagrijala. Toplu uljnu mješavinu nanesite na kosu i tjeme, pa ga nježno masirajte nekoliko minuta. Ostavite da djeluje 30-ak minuta, pa dobro isperite i kosu operite blagim šamponom.
Ulje na kosi možete ostaviti i preko noći: nakon nanošenja na glavu stavite kapu za tuširanje ili plastičnu foliju kako se ne bi uprljao ručnik kojim ćete omotati kosu.

Izvor: sensa.hr
(S.P.)

Pročitajte još