Sve tajne italijanskog trougla

Piše: Redakcija

Koliko god nas ubjeđivali u to da je brza hrana loša po zdravlje, moramo priznati da su sendviči jedno od najpopularnijih jela na kugli zemaljskoj. Lako ih je napraviti, a varijacija je bezbroj. Sve što imate u frižideru može se “strpati” između te dvije kriške hljeba, pa ga često nazivaju najdemokratskijim među svim jelima. Za svakog ponešto. Stoga nije čudo da se brojne svjetske sile otimaju da dokažu kako je sendvič nastao baš u njihovoj zemlji.

Hrana za siromašne

Francuski etimolozi smatraju da je sendvič nastao u srednjem vijeku, na području Francuske, kada je, umjesto na tanjirima, hrana posluživana na parčetu dotrajalog hljeba. Bogati bi pojeli meso i ukusnu hranu, a hljeb s ostacima bi proslijedili sirotinji. Otuda se veruje da su i sendviči, poput pizze i špageta, spadali u hranu za siromašne.

Jevreji tvrde da se prvi pisani dokazi o njegovom postojanju nalaze u staroj jevrejskoj sagi “Hilel stariji”, u kojoj se spominje janjetina u hljebu.

U starom Rimu se na uličnim štandovima prodavao takozvani panis ac perna – kriške hljeba punjene šunkom kuhanom u vodi od suhih smokava.

U priču se uključuju i Amerikanci koji tvrde da je upravo na njihovoj teritoriji sendvič dobio poznati izgled i da je zahvaljujući fast food industriji zauzeo visoku poziciju na skali popularnosti.

Među brojnim pričama o porijeklu sendviča najviše sljedbenika ima ona iz Velike Britanije, iz koje je potekla priča o Johnu Montagu, grofu of Sandwicha. Kartanje je bio njegov omiljeni hobi, zbog kojeg je zaboravljao na sve oko sebe. Toliko je bio opčinjen ovom igrom da nije želio ustati od stola kako bi jeo. I da ne bi gladovao, dosjetio se i rekao svom kuharu da mu omiljeni komad mesa stavi između dvije kriške hljeba. Bilo je to 1762. godine. Od tada ovo jelo postalo je uobičajeno na njegovom stolu. Dobilo je ime po grofu i brzo se proširilo po cijeloj zemlji.

I danas ga jedu svi, bogati i siromašni, a njegova dugovječnost i slava zaslužuju poštovanje. Brojne su varijacije ove hrane. Svi imaju omiljene, a među najpopularnije u svijetu spadaju tramezzini.

Ukusni trokutići

Ovaj pojam je, ustvari, italijansko ime za sendvič, skovano za vrijeme fašističkog režima, kako bi se zamijenila strana riječ sandwich. Tramezzini doslovce znači “između sredine”: od riječi tra (između) i mezzo (sredina). Trokutastog su oblika. Prave se od bijelog hljeba s kojeg je odrezana korica. Hljeb je četvrtastog oblika, a tijesto se zakuhava s mlijekom, što mu daje poseban okus i vlažnost koja ga razlikuje od uobičajenog hljeba za tost.

Hljeb se reže na kriške debljine jedan centimetar, nikako ne deblje. Za sendvič se najčešće koriste dvije šnite, a ponegdje i tri. Premažu se tankim slojem majoneze, da ne bi bio premekan ni presuh.

Bezbroj je varijanti punjenja tramezzina, ali su najpopularniji oni koji sadrže kuhanu šunku, kuhana jaja, paradajz, ukiseljene gljive, kapare, tunu, rukolu, kiselo povrće… Kroz kriške se na kraju probode čačkalica s maslinom ili kaparom.

Uglavnom se serviraju hladni, ali su vrlo ukusni i prepečeni u tosteru – tostata. Jedu se u bilo koje doba dana, ali najčešće prijepodne kao samostalan obrok. Prije ručka obično se serviraju uz capuccino, a popodne kao snack uz čašu vina ili aperitiv. Mogu biti atraktivno predjelo, također.

 Hljeb za tramezzine

Sastojci za šest osoba: 750 g brašna, 80 g putera narezanog na kockice, 4 kašičice šećera, 1 kockica pivskog kvasca, 250 ml mlijeka, 250 ml vode, so

Priprema: Rastopite kvasac u toplom mlijeku i vodi koje ste promiješali. Zatim ododajte ostale sastojke koje ste prethodno promiješali. Dobro mijesite dodajući brašno dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi. Ostavite tijesto da raste dok se ne udvostruči. Tada ga ponovo mijesite i podijelite u dva pravokutna kalupa. Neka naraste do rubova i zatim gapecite na 200 stepeni 40 minuta. Gotov hljeb ohladite i po dužini narežite na kriške debljine 1cm.

Tramezzini sa suhim mesom

Sastojci: 2 kriške hljeba za tramezzine, 50 g majoneze, 60 g suhog mesa tanko narezanog, 30 g kristal salate, 80 g paradajza narezanog na kriške, 60 g sira edamera narezanog na tanke kriške, 50 g crnih maslina bez košpica narezanih na kolutiće.

Priprema: Premažite dvije kriške hljeba slojem majoneze. Zatim na donju krišku stavite suho meso, listove salate, paradajz, još jedan sloj mesa, krišku edamera pa kolutiće maslina. Pokrijte drugom kriškom hljeba. Tako sve sendviče, pa ih umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider da odstoje barem sat. Tako će sendviči postati ukusniji i sočniji. Nakon sat izvadite sendviče iz frižidera, prerežite ih popola pa zatim dijagonalno da dobijete od svake kriške po četiri trokutasta sendviča.

Tramezzini s tunjevinom

Sastojci: 2 kriške hljeba za tramezzine, 100 g tunjevine u maslinovom ulju, 50 g majoneze, 40 g kapara, 30 g kristal salate, 80 g paradajza narezanog na kriškice, 12 zelenih maslina bez košpica narezanih na polovice

Priprema: Ocijedite 50 g tunjevine, zgnječite je viljuškom i stavite sa strane. U posebnu zdjelu stavite majonezu, dodajte preostalih 50 g tunjevine i miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Kriške hljeba premažite dobivenom smjesom i na svaku stavite oko šaku kapara. Na donju krišku složite listove salate i paradajza. Dodajte ocijeđenu tunjevinu, masline, pa pokrijte drugom kriškom hljeba. Omotajte folijom, hladite sat u frižideru i isijecite po uputstvu iz prvog recepta.

Tramezzini s kuhanim jajetom

Sastojci: 2 kriške hljeba za tramezzine, 65 g majoneze, 30 g kristal salate, 80 g paradajza narezanog na kriškice, 30 g malih kiselih krastavaca narezanih na kriške, 50 g edamera u listovima, 1 kuhano jaje

Priprema: Premažite dvije kriške hljeba tankim slojem majoneze. Na donju složite listove salate, zatim paradajza, krastavaca pa edamera. Premažite slojem majoneze pa stavite kriške kuhanog jajeta te pokrijte drugom kriškom hljeba. Ponovite isti postupak za hlađenje i rezanje kao u prethodnim receptima.

Tramezzini s lososom

Sastojci: 2 kriške hljeba za tramezzine, 50 g majoneze, 100 g dimljenog lososa narezanog na kriške, 15 g crne ikre (ili još bolje kavijara), 30 g kristal salate, 80 g paradajza narezanog na kriškice, 1 kuhano jaje

Priprema: Premažite dvije kriške hljeba tankim slojem majoneze. Na donju složite kriške dimljenog lososa i na svaku kašičicom rasporedite kavijar ili ikru. Zatim stavite listove salate, pa paradajz, a na svaku stavite krišku kuhanog jaja te prekrijte drugom kriškom hljeba. Ohladite i izrežite na trokutiće.

 

 

Pročitajte još