Iskustva u menopauzi slavnih dama Angeline Jolie, Kim Cattrall, Jane Fonde…

Piše: Redakcija

Menopauza je jedna od onih tema o kojoj se tiše govori, a mnoge žene se ovog perioda plaše i čak unapijed ga mrze. Valunzi, promjene raspoloženja, noćna preznojavanja, lista je simptoma  koje izazvaju nelagodu kod žena bilo koje dobi, no promjene koje doživljavaju su dublje i sveobuhvatnije.

Menopauza nije bolest, složile su se mnoge slavne dame koje su bez zadrške podijelile svoja iskustva te na taj nači ohrabrile žene koje se nalaze u ovom novom životnom periodu.

Kim Cattrall

Megapopularna Samantha iz kultne serije „Seks i grad“ poznata je kao jedna od četiri glamurozne Njujorčanke koje balansiraju između šarenih koktela, cipela s vrtoglavim potpeticama i kompliciranih veza. No, čak su se i te sjajne dame morale suočiti s velikim M. Tako je u seriji moćna stručnjakinja za odnose s javnošću Samantha isprobala gotovo sva oružja u borbi protiv starenja. Tada je rekla: „Hrabro koračam kroz menopauzu pomoću vitamina, flastera s melatoninom, kreme na bazi estrogena i jednim prstohvatom testosterona“.

Angelina Jolie

Zbog otkrivene genetske mutacije 2015. godine slavnoj glumici su uklonjene dojke i jajovodi. Zbog toga je morala proći ranu menopauzu: „Uzimam hormone. Neću više imati djece, moje tijelo se mijenja, ali mirno prihvatam sve što se događa, jer ovo je dio života, nemam se čega bojati.“

Gwyneth Paltrow

“Mnoge se žene boje menopauze, a takav stav treba promijeniti. Kad je započelo s mojom majkom, to je bio čitav problem. Ali u našem je društvu još uvijek je malo žena u dobi menopauze koje plijene svojim primjerom. Sada samo želim da se menopauza prihvati mirno.“, izjavila je ova oskarovka.

Jane Fonda

Glumica i jedna od najvećih američkih političkih aktivistica i danas u svojoj 83. godini važi i za gurua fitnessa. Jako dobro se sjeća i svog perioda ulaska u menopauzu.  “U jednom trenutku žena započinje pravi tektonski pomak, shvata da gubi sebe i da više nikada neće biti takva, što je jedna velika laž. Postajemo samo bolji, ljubazniji prema sebi, manje uzrujani zbog sitnica, češće opraštamo drugima.“

Susan Sarandon

“Moja menopauza počela je kasno i nije stvarala probleme. Gotovo svi moji prijatelji uzimali su hormone, ali sam uspjela i bez njih“, prisjeća se zanosna riđokosa glumačka diva neponovljivog prodornog pogleda koja i danas sa 75 godina odlično izgleda.

 

Gillian Anderson

“Bilo bi sjajno biti na mjestu gdje možete slobodno i bez prosuđivanja razgovarati o menopauzi. Priznati da je to neizbježno i u tome nema ništa posebno. Možda ovo nije praznik, ali mora se prihvatiti, razumjeti i poštovati“, kaže 53-godišnja žvijezda kultne naučno-fantastične serije “Dosjei X“.

 

Cynthia Nixon

“Za mene menopauza nije bila otkriće. Sloboda od plodnosti je velika!“ Izjava je to 55-godišnje američke glumačke zvijezde i aktivistice, popularne Mirande iz serije „Seks i grad“, koja se često na društvenim mrežama pohvali svojim istančanim modnim stajlingom i beauty tretmanima.

Zakoračite s osmijehom u menopauzu. Većinu simptoma, posebno onih blažih koji ne zahtijevaju terapiju lijekovima, moguće je ublažiti već samom promjenom životnog stila. Pravilan izbor namirnica, dodaci prehrani, ciljano vježbanje i korištenje odgovarajuće dermokozmetike svakako mogu pomoći u regulaciji hormonske neravnoteže, a time i ublažavanju simptoma menopauze.

Sjajna vijest je što se ublažavanjem jednog simptoma mogu olakšati i svi ostali jer su međusobno povezani.

Iskustva miliona žena potvrdila su već odranije da je za pravilnu njegu lica i zdravi izgled kože u menopauzi ključno koristiti odgovarajuću dermakozmetiku i pronaći dobitnu kombinaciju.

Kolegice redakcije „Azra“ magazina koje su se nedavno počele družiti s menopauzom, isprobale su Vichy Neovadiol liniju uvjerile se koliko su upravo te čarobne kremice zaslužne za blistaviju kožu.

 

Iako se žene u ovom životnom razdoblju suočavaju sa brojnim izazovima kože lica, dnevna i noćna krema iz ove linije će odgovoriti na sve potrebe te koži podariti potrebnu hidrataciju i čvrstoću.

DNEVNA NJEGA ZA GUSTOĆU I PUNOĆU KOŽE U PERIMENOPAUZI

Tokom perioda perimenopauze izražene su hormonalne promjene koje ubrzavaju pojavu znakova starenja kože, što doprinosi gubitku elastičnosti i gustoće kože te smanjenoj naglašenosti kontura lica. Stoga upotrebom Neovadiol dnevne njege za gustoću i punoću kože u perimenopauzi reaktiviraju su mehanizmi kože i dobivate potrebnu elastičnost, čvrstoću i gustoću.

Formule su klinički ocijenili dermatolozi na uzorku žena s osjetljivom kožom u menopauzi.

NOĆNA NJEGA ZA GUSTOĆU I OBNOVU KOŽE U PERIMENOPAUZI

Noćna njega je vrlo bitna, jer se koža najbolje regenerira dok spavamo, a upotrebom Vichy Neovadiol noćne kreme koja ostavlja svježinu na licu, pojačava sjaj, a njen blagi cvijetni miris će uljepšati cijelu beauty rutinu.

 

HRANJIVA DNEVNA NJEGA ZA KOŽU U POSTMENOPAUZI

Tokom razdoblja postmenopauze hormonalne promjene ubrzavaju starenje kože. Naime, smanjuje se proizvodnja lipida, što uzrokuje povećanu akutnu suhoću kože. Bore postaju izraženije, a koža gubi na čvrstoći. Stoga redovom upotrebom ove kreme svojoj koži osiguravate čvrtoću, gustoću i smanjenje bora.

HRANJIVA NOĆNA NJEGA ZA ČVRSTOĆU KOŽE U POSTMENOPAUZI

Tokom postmenopauze hormonalne promjene koje se dešavaju ubrzavaju starenje kože, a smanjenje proizvodnje lipida uzrokuje povećanu akutnu suhoću kože. Samim time, bore postaju izraženije, a koža gubi na čvrstoći. Upotrebom Neovadiol hranjive noćne njege za čvrstoću kože u postmenopauzi vašoj koži poklonit ćete potrebnu čvrstoću i gustoću.

 

Menopauza je period s kojim će se svaka žena susresti prije ili kasnije, vrlo je individualno kad će se to desitim no ono što je svima svojstveno, i u fazi predmenopauze i menopauze, jesu promjene s kojima se u tom dobu suočavaju pripadnice ljepšeg spola. Većini u često teško padaju pojave poput razdražljivosti, iznenadnih valova vrućine, nesanice, bržeg umaranja, debljanja, a posebno dermatoloških problema poput suhe kože, pojave bora, flekica… Ali, ono što je najavažnije jeste prihvatiti starenje i zavoljeti sebe, a uz pravu podršku, ovaj period u životu može biti samo još jedan prirodan stadij u kojem se žena može osjećati drugačije, ali isto tako lijepo, voljeno i njegovano.

 

 

Pročitajte još