Zima je idealno doba za pripremu krompira na razne načine. “Harmonika” krompir super je ideja za laganu večericu, a uz njega možete poslužiti salatu, omiljeni sir ili vrhnje.
SASTOJCI:
- 6 krompira
- 4 kašike maslaca, rastopljenog
- 3 kašike maslinovog ulja
- 3 kašike nasjeckanog svježeg peršuna
- Morska so, po ukusu
PRIPREMA:
Zagrijte rernu na 220 °C. Postavite krompir na dasku za rezanje i stavite štapić na dasku, tik uz obje strane krumpira. Oštrim, tankim nožem napravite duboke okomite posjekotine u razmaku od par centimetara, ali bez rezanja cijelog krompira. Štapići bi vas trebale spriječiti da slučajno ne isječete krumpir previše duboko.
Krumpire koje ste izrezali stavite u posudu za pečenje, malo odmaknute jedne od drugih, tako da svaki ima svoje mjesto te malo rastvorite posjekotine. Zatim začinite krompir tako što ćete u maloj zdjeli pomiješati rastopljeni maslac, ulje i peršun.
Pospite ih preko krompira, a zatim četkom za tijesto ravnomjerno rasporedite smjesu maslaca i ulja između kriški svakog krompira. Pospite solju. Pecite 1 sat i 15 minuta ili dok krompiri ne poprime zlatnu i hrskavu boju. Poslužite vruće.