Nježna, ali izdržljiva mimoza: Cvijet koji može preživjeti i niske temperature

Piše: Selma Hodo

Mimoza (lat. Acacia Dealbata) grmolika je biljka originalno potekla iz Azije. Ime je izvedeno od grčkog “mimos”, što znači “oponašanje“ pa se zato može reći da oponaša život. Riječ je o izdržljivoj biljci koja može preživjeti niske temperature, ali zahtijeva puno sunca.

S obzirom na azijske korijene, stoljećima se koristila u tradicionalnoj kineskoj medicini. Kora je posebno poznata kao koristan tonik za čišćenje energetskih puteva tijela, kao što su srce i jetra. U majanskoj kulturi koristila se za liječenje opeklina i raznih povreda, a i danas postoje brojni pripravci od ove biljke koji se posebno koriste za liječenje kašlja, prehlade i upala.

Simbolika mimoze

Na jeziku cvijeća, cvijet mimoze je bogat simbolikom. Doista, mimoza je amblem ženstvenosti i slobode od 1946. povodom Dana žena, a to je poteklo iz Italije. U to je vrijeme mimoza bila vrlo lako svima dostupna, tada već stoljeće prisutna i na Mediteranu, i lako se mogla prikačiti na odjeću.

Osim toga, cvijet mimoze vezan je uz obilježavanje upozoravanja na rak vrata maternice.

Darovati nekome buket mimoza znači prenijeti poruku prijateljstva i ljubavi. Simbolizira i poštovanje, eleganciju, dostojanstvo i ljubaznost.

Kako postoji čak 1200 podvrsta mimoze diljem svijeta, neke od njih mogu doseći i više od 10 metara visine te opstati više od pedeset godina. Mimoza može preživjeti niske temperature u rasponu od -7 ° C do -10° C, ali je za to nužna izloženost sunčevoj svjetlosti.

No možemo je uzgajati i u unutrašnjosti našeg doma ili je barem zimi prenijeti unutra ako živimo u području kontinentalne klime.

Najbolje će uspjeti na temperaturi od 23 do 25 ° C. Voli dobro drenirano tlo, a svakako treba izbjegavati glinena i vapnenačka tla. Osjetljiva je na zagađeni zrak, pa se ne preporučuje imati je u prostoriji u kojoj se puši.

Najbolje ju je posaditi tokom kasne jeseni ili ranog proljeća, ali treba biti svjestan da vrlo brzo raste pa zahtijeva i obrezivanje nakon cvatnje, ali i redovito zalijevanje, posebno ljeti.

Pročitajte još