Pogledajte kako su izgledali prvi kozmetički preparati

Piše: Azra

Baš kao što se modni trendovi mijenjaju s vremenom, tako je i s trendovima u šminkanju. Danas živimo u dobu kreativnosti, slobode izražavanja i jedinstvenosti u šminkanju. A, sigurno se svi pitate od čega je sve krenulo i kako su kozmetička pakovanja izgledala godinama unazad

Kako je sve počelo?

Najraniji dokazi o primjeni kozmetike potječu od prvih urbanih civilizacija Starog svijeta. Žene iz starog Sumera, na jugu današnjeg Iraka, pravile su od antimonita ili galenita kozmetičko crnilo pa njime šminkale oči, da ih prividno povećaju, a još iz jednog slavnog groba iz sumeranskoga grada Ura, arheolozi su iskopali zlatnu kozmetičku kutiju s kompletom za šminkanje. Kozmetički pribori  zajedno s paletama za njihovo mrvljenje u prah, čest su nalaz i u grobovima starog egipatskog plemstva. Osim pronađenih pripravaka za oči, postoje predanja da je na obraze nanošen ruž od crvene okre pomiješan s mašću, a slična smjesa korištena je za usne. Egipćanke su na nekim slikama prikazane s obojenim noktima koje su, pretpostavlja se, premazivale raznim bojama. Pripadnici civilizacije doline Inda bili su prvi koji su svoj ten osvjetljavali kremom za lice od olovnog bjelila. Pitate se kako je nastala šminka koju danas poznajemo? Početkom dvadesetog stoljeća nastaju prve kozmetičke kompanije u kojima uposlenici uspijevaju proizvesti sigurnu kozmetiku od sastojaka koji su smatrani štetnima, a ostalo je historija.

Rumenilo

Ovu laganu, puderastu formulu rumenila izmislio je Alexandre Napoléon Bourjois 1860-ih, a proizvodi se gotovo na isti način i danas. U početku su ambalaže bile pravljene od kartona i dovršavane galučatom (koža ajkule ili raža), kako bi se stvorio izgled kože.

Ruž za usne u tubama od drveta

Prije stotinu godina, francuski kozmetički brend „Molinard“ napravio je svoje tube za ruževe od drveta. Ova sjajna trešnja-crvena boja bila je u modi tokom 1920-ih.

Rumenilo u prahu

U 1920-im i 1930-im godinama, rumenilo je dolazilo u ovim zadivljujućim zlatnim, dopunjivim kompaktima. Ova zapanjujuća, bubblegum ružičasta nijansa se zove framboise ili “malina” na francuskom.

„Cake“ maskara

“Cake” maskara je bila prva formula koju su žene koristile, mnogo prije tečnosti u tubama koje danas poznajemo. Čvrsti proizvod je nanošen na trepavice i obrve sitnom četkicom, stvarajući ultra-pigmentiran izgled bez grudvica, kakav nalazimo na filmskim zvijezdama iz tog doba.

Zlatni držač ruža za usne

Potrebno je mnogo osobnosti da biste svoje omiljene tube ruževa prikazali na tako luksuzan način, a to je postizano ovim ukrašenim zlatnim kućištem iz New Yorka.

Kohl sjenila za oči

Ove zamršene mesingane boce, zvane surmadani, koriste se na Bliskom istoku vijekovima. Namijenjeni su za držanje šminke za oči od crnog kohla, za koju neke kulture vjeruju da štiti djecu od zlog oka.

„Pond’s“ puder za lice

„Pond’s“ je već decenijama isprobani brend za njegu kože. Njegovo pakovanje je, međutim, pretrpjelo veliku evoluciju od kada je ovaj nježni ružičasti puder predstavljen 1960-ih.

Kozmetička kutijica

Prije 90 godina, ovaj kompakt u obliku lepeze sadržavao je puder i ogledalo, što ga je činilo idealnim za primjenu u pokretu. Mogao se naći i u obliku otmjene srebrene i emajlirane kutije.

Pročitajte još