Tajna kefirne gljive

Piše: Redakcija

Svojstva i konzumacija

Ovaj ukusan i osvježavajući kiselkasti napitak priprema se od takozvanih kefirnih gljiva. Iskustvo je pokazalo da kefir povoljno utječe na zdravlje, te liječi ili pomaže pri liječenju mnogih bolesti i tegoba. Napitak s ciljem očuvanja zdravlja i vitalnosti možete piti svakodnevno. Preporučuje se početi s jednim decilitrom i postupno povećavati količinu. U terapijske svrhe pijte jednu litru kefira dnevno.

Razlika domaćeg i industrijskog

Kefirna gljiva zapravo je zajednica korisnih bakterija i čestica mliječne masti. Industrijski kefir, onaj koji se prodaje u trgovini, pravi se pomoću hmelja i kulture koje okusom odgovaraju kefiru. Takav kefir nema istu nutricionističku vrijednost kao domaći. Zašto se industrijski kefir ne radi pomoću kefirne gljive? Domaći kefir je osjetljiv na okolinu, ima malo drugačiji okus ljeti nego zimi. Industrijski kefir se može proizvoditi brže i u velikim količinama. Ali, domaći kefir ima mnoga svojstva koja pozitivno utječu na naše zdravlje koja industrijski kefir nema.

Otkrivena dugogodišnja tajna

Prema predaji, zrnca i upute za njegovu pripravu starosjedioci su dobili direktno od poslanika Muhammeda, zajedno sa zapoviješću o čuvanju tajne. Stanovnici Kavkaza, koji vitalnost i dugovječnost duguju svakodnevnom uživanju ovog ljekovitog napitka, stoljećima su ljubomorno čuvali tajnu priprave kefira. Bilo je tako sve do trenutka kada se u priču uplela ljubav princa Bek-Mirza Barchorova.

Početkom 20. stoljeća prelijepa Ruskinja Irina Sakharova odlučila ga je posjetiti u gradu na sjeveru Kavkaza, u namjeri da ga zavede i izmami od njega nekoliko dragocjenih zrnaca za pripravu kefira.

Prvi dio plana uspio je, ali ne i drugi, jer je princ u strahu od kazne za kršenje vjerskog zakona, odbio Irini ispuniti želju, nakon čega se razočarana ljepotica neobavljenog posla uputila nazad. Princ nije imao namjeru dopustiti joj da ode, pa je u skladu s lokalnim običajem, naredio otmicu nevjeste.

Ipak, svadba je propala nakon što je Irinina pratnja izvijestila cara o prinčevom skandaloznom naumu. Ogorčen prinčevim postupkom, car je naredio princu da uvredu nanesenu Irini ispravi tako što će joj pokloniti šoljicu zrnaca za pripravu kefira. Od tada, kefir se postupno proširio po cijelom svijetu, a tokom protekla vremena, mnogi su se uvjerili u njegova ljekovita svojstva.

 Redovita konzumacija kefira…
– jača imunitet
– čisti organizam od toksina
– pomaže uspostaviti normalan krvni pritisak
– smanjuje nivo holesterola
– pomaže kod želučanih bolesti
– obnavlja floru i ublažava bolesti crijeva
– pomaže kod bolesti jetre, bubrega i žuči
– liječi upalne procese (prirodni je antibiotik)
– pomaže kod slabokrvnosti i slabe cirkulacije
– liječi respiratorne bolesti
– pomaže kod stresa, nesanice i bolesti nervnog sistema
– usporava širenje stanica raka
– djeluje protiv gljivica i bakterija
– pomaže kod astme i alergije

 Priprema kefira

Kako smo već objasnili, najbolje je kefir pripremiti u domaćoj radinosti. Način pripreme je jednostavan. Potrebni su samo mlijeko i gljive, odnosno zrnca kefira. Tradicionalno, za pripremu se ne koristi metalno posuđe i kašike, jer mogu poništiti ljekovito djelovanje napitka. Za pola litre kefira potrebne su dvije kašike zrnaca i bilo koje mlijeko (kravlje, ovčije, kozije).

Mlijeko može biti kuhano ili nekuhano, ali ne smije biti vruće. Preporučuje se da mlijeko ne sadrži manje od 2,8 procenata masnoće – što je sadržaj masnoće u mlijeku veći, kefir je bolji.

Postupak

Mlijeko usuti u staklenu ili plastičnu posudu. U mlijeko staviti zrnca. Poklopiti i ostaviti na sobnoj temperaturi 24 sata. Temperatura u prostoriji ne smije biti viša od 30 stepeni Celzija. U roku od 24 sata tekućina će se zgusnuti.
Nakon toga, kefir je potrebno procijediti (plastičnim cjedilom), presuti ga u bocu i držati u hladnjaku. Kefirnu gljivu treba oprati hladnom ili mlakom vodom i do iduće upotrebe ostaviti u frižideru, u hladnoj vodi ili u mlijeku.

Zrnca kefira vrlo brzo će se umnožiti, što će omogućiti dobivanje veće količine napitka.
Količina mlijeka za pripremu povećava se srazmjerno količini zrnaca.

Gdje nabaviti kefirnu gljivu

Nažalost, kefirnu gljivu ne možete nabaviti u trgovinama. Možete je uzeti od nekoga ko je već ima. Kefir gljiva brzo se razmnožava, pa je nije problem podijeliti s drugima.

Pročitajte još