Čuveni retinol: Koliko ga smijemo nanositi i koje su nuspojave

Piše: I. H.

Ako ste upoznati sa svijetom kozmetike, sigurno ste već čuli za retinol, a velika je šansa da ga i sami koristite u svojoj rutini njege kože lica.

Vjerovali ili ne, retinol nije novitet iz svijeta krema i seruma – na scenu je stigao davne 1943. godine kao lijek protiv prištica, a osamdesetih godina prošlog stoljeća kozmetičke kuće uvele su ga i u sekciju anti-age proizvoda.

Ipak, tek je u posljednjih desetak godina retinol doživio tako veliki boom na kozmetičkoj sceni da je postao najpopularniji beauty junak s imidžem čarobnjaka koji može spasiti baš svaku nedaću s kojom se nas naša koža može suočiti.

Istina je da retinol djeluje kao piling na koži, da uklanja mrtve stanice kože, odčepljuje pore, liječi kožu sklonu prištićima i aknama, potiče proizvodnju kolagena te smanjuje vidljivost početnih bora i sprječava nastanak novih, no to ne znači da bi ga trebali koristiti bez razmišljanja i bez opreza.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Miranda (@mirandakerr)

Šta je zapravo retinol?

Retinol je derivat vitamina A za koji se zna da pomaže u regulaciji promjene stanica kože i jačanju proizvodnje kolagena. On pomaže pri poboljšanju tonusa i teksture kože, smanjuje diskoloraciju i poboljšava izgled finih linija i bora te djeluje na prištiće, akne, mitesere i proširene pore.

 

Danas gotovo svaka kozmetička firma proizvodi kreme i serume s retinolom, a istraživanja su pokazala da su neki od najpopularnijih proizvoda The Ordinary Retinol 1% in Squalane, Eucerin Q10 Active night cream, Medik8 Crystal Retinal® Medik8 Crystal Retinal i Sunday Riley A+ High Dose Retinoid Serum i La Roche-Posay Retinol B3 Serum.

 

Za početnike se ipak preporučuju proizvodi kao što su Glossier Universal Pro-Retinol i The Ordinary Retinol 0.2% in Squalane jer su manje agresivni od jakih koncentrata koji na koži mogu napraviti više štete nego koristi.

 

Zašto retinol zahtjeva oprez i koliko ga zapravo smijemo koristiti?

Baš zbog toga što je toliko moćan, retinol je snažan sastojak i bez obzira na svoju privlačnost, ne mora značiti da će sa svakom kožom biti kompatibilan.

Žene i muškarci koji imaju iznimno osjetljivu kožu mogli bi dobiti jake iritacije, a crvenilo i neželjene nuspojave mogu se pojaviti i kod onih koji u želji za brzim rezultatima posežu za proizvodima s najvišom koncentracijom retinola.

“Krenite nisko i razmišljajte na duge staze”, predlažu poznati dermatolozi koji smatraju kako moć retinola leži u dosljednosti, a ne u visokoj koncentraciji.

Dakle, za početak izaberite proizvod s dobrim recenzijama, a niskom koncentracijom retinola (0.1 posto bit će dovoljno) te ga nanosite svake druge večeri prije spavanja – bez preskakanja! Ukoliko nakon desetak dana ne uočite iritacije, možete nastaviti koristiti retinol svake večeri, a kad potrošite bočicu, ako ste zadovoljni rezultatima, krenuti i na nešto snažnije retinole.

Zapamtite, kao i kod svakog kozmetičkog proizvoda koji obećaje nevjerojatne rezultate, najvažnije je biti strpljiv i dosljedan, a pritom pokazati puno ljubavi prema svojoj koži koju sigurno ne želite oštetiti snažnim sastojcima samo zato jer vas je privukla objava beauty influencerice kojoj se divite.

 

Koje su nuspojave korištenja retinola?

Možda ste od onih sretnika kojima će retinol promijeniti izgled kože bez ikakvih iritacija i već s prvom tubom dokazati da je upravo on superjunak kojeg je vaše lice čekalo godinama.

 

Ipak, neki ljudi znaju iskusiti neželjene nuspojave u obliku crvenila i iritacija, ljuštenja kože i još veće osjetljivosti. Korištenje prejake koncentracije retinola ili prevelikih količina proizvoda s tim sastojkom može dovesti i do “retinol opeklina”, a to je sigurno nešto što pod svaku cijenu želite izbjeći.

 

Kolika je količina dovoljna?

Retinol se na kožu nanosi u malim količinama – veličina od pola zrna graška za početak će biti dovoljna za cijelo lice, a zatim možete krenuti na dozu koja izgleda kao cijelo zrno graška i to neka bude vaša granica.

Izbjegavajte područje oko očiju i usana, a ako vam je nos crven od alergija, izbjegavajte i to područje.

 

S kojim proizvodima bi trebali koristiti retinol?

Uz retinol obavezno treba koristiti dobru hidratantnu kremu koja će smiriti iritacije i koži vratiti vlagu. Tokom dana važno je pojačati i zaštitu od sunca jer prilikom korištenja retinola koža može postati osjetljivija, upozoravaju stručnjaci.

 

Nakon svega toga, je li retinol zaista vrijedan truda?

Da. Ako ste oduvijek sanjali o lijepoj koži, a mučite se  prištićima ili znakovima starenja, retinol bi vam zaista mogao pomoći, no važno je koristiti ga s oprezom.

 

Miranda Kerr, Victoria Beckham, Rosie Huntington – Whiteley, Lily Aldridge, Kim Kardashian, Emily Ratajkowski, Jessica Alba i Nicole Kidman samo su neke od slavnih ljepotica koje kozmetičke proizvode s retinolom smatraju vrlo bitnim korakom njege svog lica.

Pročitajte još