Kako dekorirati prazne police: Donosimo 6 ideja uz koje će prostor izgledati profinjenije

Piše: L. K. P.

Sigurno u svom domu imate različite police i ravne površine. Bilo da su one zidne ili, na primjer, u vidu stolova, prostor u kojem se nalaze učinit će življim samo ako se na njima nalaze određeni predmeti. Međutim, ključ uređenja doma je znati kako postaviti određenu dekoraciju na adekvatno mjesto.

Zato, ako ste planirali u narednom periodu dodatno urediti spavaću, dnevnu ili bilo koju drugu sobu – nemojte se zaustaviti na ogledalima ili novoj posteljini. Posvetite pažnju jednostavnim elementima koji će policama u monotonoj sobi opremljenoj samo klasičnim namještajem dati dodatnu čar.

Stolne lampe

Kada su u pitanju stolne lampe, one se danas, kao i svi dekorativni elementi, mogu pronaći u različitim oblicima i veličinama. Međutim, one jednoj prostoriji mogu dati potpuno nov izgled zahvaljujući činjenici da često predstavljaju jedini izvor svjetlosti. Također, prilikom kupovine lampe, dodatnu pažnju obratite i na sijalice. Ako se odlučite za one u različitim bojama, osvjetljenje će dobiti potpuno novu dimenziju.

Vaze

Iako je osnovna uloga vaze zaštita i održavanje cvijeća, one same po sebi mogu predstavljati unikatnu sobnu dekoraciju. Bilo da su napravljene od stakla, mramora ili nekog trećeg materijala, vaze će policama definitivno dati dinamičniji izgled. Također, na jednoj polici ili stolu možete kombinirati više različitih vaza – stoga budite kreativni i pokušajte uklopiti različite boje i teksture.

Svijećnjaci

Kada su u pitanju svijećnjaci i svijeće, uvijek budite oprezni s pozicijom na koju ih postavljate. Ipak, ako se odlučite da upravo one budu vaš novi omiljeni dekorativni element, danas je izbora više nego ikad. Svijećnjaci su adaptirani za gotovo svaki oblik svijeća – izdužene, cilindrične i čajne. Pored toga, u ponudi je moguće pronaći i svijećnjake s ukrasnim svijećama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by INK + PORCELAIN (@inkandporcelain)

Okviri za slike

Police su idealno mjesto za postavljanje različitih slika i fotografija koje će, kao i svi ostali elementi, upotpuniti vaš prostor. Ipak, pažljiv odabir ne odnosi se samo na fotografije, već i na okvire. A pored klasičnih drvenih i metalnih okvira, čini se da se danas sve više eksperimentira s različitim materijalima i oblicima.

Dekorativne knjige

Dekorativne i dizajnerske knjige, odnosno one koje su namijenjene za stolčić za kavu danas se mogu pronaći kako u knjižarama tako i u prodavaonicama koje su fokusirane na dekoraciju i uređenje doma. Pored toga, one se mogu kupiti u setovima, ali i individualno. Bilo da se odlučite za jednu ili više njih, možete ih iskombinirati s drugim knjigama koje već posjedujete.

Ostala dekoracija

I na karju, pod ostalu, sitnu dekoraciju koja će oživjeti vaše prazne police spadaju dekorativne biljke, mirisni štapići, različite posudice i skulpture. Kao i s drugom dekoracijom, nemojte pretjerati kada su u pitanju ovi sitniji elementi. Budite kreativni, isprobajte različite kombinacije i odlučite se za jednu kojom ste najviše zadovoljni. A na postojeći popis svakako možete dodati još detalja po želji.

Pročitajte još