Prva vakcina protiv raka pluća

Piše: Redakcija

Karcinom pluća najveći je ubica među karcinomima. Vodeći je uzrok smrtnosti i muškaraca i žena. Ova bolest najčešće je povezana s pušenjem, a vjerovatno i uzrokovana ovom ovisnošću. Visoki nivoi zagađenja, radijacije i izloženosti azbestu također mogu povećati rizik. Zamislite kada bi neko izmislio lijek protiv ove opake bolesti. E pa, čini se da jeste. I to ni manje, ni više, nego jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta – Kuba.

I ranije su istraživači i ljekari iz ove zemlje imali uspjeha u pronalascima lijekova za razne bolesti, ali ovo bi moglo da bude senzacija. Iako ima skeptika, mi smo odlučili da priču o vakcini s Kube podijelimo s vama, a vama ostavljamo da odlučite jeste li, ili ne optimistični.

Antitijela protiv rasta

Centar za molekularnu imunologiju iz Havane duže od dvije decenije radio je na ovom projektu. “CimaVax-EGF” nije vakcina u preventivnom smislu, ona neće spriječiti pojavu raka pluća, ali pošto se njen aktivni sastojak zasniva na proteinu koji ima veze s nekontroliranim razmnožavanjem ćelija, mehanizam koji ga izaziva napada tako što stvara antitijela koja se bore protiv proteina koji izazivaju taj nekontrolirani rast. Agresivni rak pluća u odmakloj fazi pretvara se u hroničnu bolest koja se može kontrolirati i liječiti. Suština vakcine da pojača imunitet, ubije ćelije kancera, a sačuva zdrave. Aktivni lijek u vakcini temelji se na proteinu koji se javlja u trenutku kada rak izmakne kontroli.

Ispitivanja

U testiranju na više od 1.000 kubanskih pacijenata ova vakcina je dala dobre rezultate, a u tamošnjim bolnicama dijeli se besplatno. Za ovu zemlju u kojoj je pušenje dio nacionalne kulture, ali i vodeći uzrok smrtnosti, ovo je veliko postignuće, a ukoliko se ispostavi da je doista tako uspješno kao što kažu kubanski istraživači, njegov značaj bit će i znatno veći. Cilj kubanskih istraživača je da od kancera naprave bolest koja ne napreduje, čak i kad ne može da se izliječi. Potencijali vakcine ispituju se i na oboljelima od raka materice, dojke i prostate. Osim pacijenata s Kube, koji je koriste od 2008. godine, primili su je i pacijenti u Maleziji, Peruu i Velikoj Britaniji. Krajem prošle godine Kubanci su odlučili pustiti je u prodaju. Do sada nije zabilježen niti jedan ozbiljan neželjeni efekt. Učešće u ispitivanju uzeli su i britanski pacijenti, a rezultati još nisu poznati.
Primjena preparata

Vrhunski i svjetski priznati kubanski ljekar dr. Pedro Kamilo Rodrigez izjavio je da je istraživanje efikasnosti vakcine kod raka prostate u drugoj, a kod karcinoma pluća u trećoj fazi. Vakcina se, prema njegovim riječima, daje uglavnom u teškim slučajevima, odnosno onima u poodmakloj fazi kancera. On tvrdi i da je primjena ove vakcine do sada pomogla ljudima, te da pacijetni koji su je primili žive minimum pet godina više od onih koji nisu.

Evidentno je i da mlađi pacijenti reagiraju bolje, ali to općenito zavisi od imunološkog sistema svakog pojedinca. Vakcina se daje kao inekcija, i to više puta. Prvo se primi imunizaciona doza od četiri vakcine na dvije sedmice. Nakon toga pacijent dobiva mjesečno po jednu dozu.

Hemoterapija

Poželjnije je vakcinu primiti nakon hemoterapije, koja se koristi kao potencijal za uvećanje imunizacije. Hemoterapija i radioterapija se preporučuju kao primarni načini uništavanja kancerogenog tkiva, ali onima kod kojih se ne vidi nikakvo poboljšanje nova vakcina doslovno može spasti život.

Gdje smo mi tu??

Oboljeli ne mogu samo da dođu na Kubu i prime injekciju, jedini način je im “slučajno” pozli tokom boravka tamo, te da se uspostavi da pacijenti zadovoljavaju sve kriterije da ih prime. Novi izum je ljudima širom svijeta dao nadu da je pronađen lijek za ovu tešku bolest. Tim više što istraživači iz ove zemlje pokušavaju da pronađu lijek i za druge teške bolesti. Kubanska vakcina protiv raka pluća i prostate bit će dostupna građanima Srbije najkasnije za tri godine, ali izgleda da tako neće biti i u BiH. U našoj državi od karcinoma pluća godišnje oboli više od 1.900 ljudi.

Ovdje su prioritet vakcine protiv ptičije i svinjske gripe, a kada je riječ o vakcini protiv najopakije bolesti današnjice, svi šute. Kubanski stručnjaci su krajem prošle godine boravili u Srbiji, gdje su s ljekarima počeli dogovore o budućoj nabavci ove vakcine. Kubanci razgovaraju i s Evropskom agencijom za lijekove (EMEA), kako bi u sljedeće tri godine, koliko će trajati ispitivanje vakcine, dobili odobrenje za promet u Evropskoj uniji.

Kubanci liječe sve bolesti

Na Kubi se liječio bivši lider te države Fidel Castro. Takođe, lider Venecuele Hugo Chavez nedavno je na Kubi uspješno operirao rak, a i srbijanski glumac Velimir Bata Živojinović boravio je tamo prije nekoliko godina, gdje su ga tamošnji ljekari izliječili od gangrene u poodmaklom stadiju.

 Medicinski fenomeni 

Iako je ova zemlja sinonim za siromaštvo, stručnjaci te zemlje istražuju i ljekove protiv kožnih bolesti, snižavanja masnoća u krvi, kao i preparate za kontroliranje komplikacija šećerne bolesti. Trenutno se potencijali vakcine “CIMAvax-EGF” ispituju i na oboljelima od raka materice, dojke i prostate.

Pročitajte još