Uz pomoć ovih namirnica čistite dom

Piše: Redakcija

Zaboravite na skupa sredstva za čišćenje i održavanje. Stručnjaci za održavanje doma sa jednog poznatog britanskog site-a otkrivaju koje vrste hrane mogu zamijeniti hemijske proizvode.

Sok od paradajza dobar je za čišćenje mesinganih, bakarnih i srebrnih predmeta. Tamnjenje boje i stvaranje mrlja nastaju zbog izlaganja metala česticama sumpora u vazduhu, a kiselina iz paradajza učiniće da metal ponovo dobije sjaj.

Oksalna kiselina iz krompira u kombinaciji sa sodom bikarbonom odlična je u borbi protiv hrđe.

Podjednako efikasno je i sirće, kao i fosforna kiselina iz coca-cole  ili limunska kiselina iz limunovog soka.

Coca-colu možete koristiti i kao sredstvo za čišćenje wc šolje jer sadrži karbonatnu, limunsku i fosfornu kiselinu. One često ulaze u sastav hemijskih sredstava za čišćenje.

Majoneza je idealno sredstvo za uklanjanje fleka na proizvodima od drveta jer sadrži ulja i proteine koji omekšavaju ogrebotine, a ulja iz brazilskog oraha izazvaće tamnjenje ogrebotina i time ih učiniti manje vidljivim.

Ogrebotine na proizvodima od kože ublažićete ako kožu prvo natrljate korom od banane, a zatim preko nje pređete vlažnom krpom.

Ukoliko želite da neutrališete mirise iz frižidera, sipajte malo mljevene kafe u plastičnu kutiju na kojoj ste prethodno izbušili rupice, a ako polovinu grejpfruta prerežete na pola i pospete je šolju, dobićete idealno sredstvo protiv kamenca.

Pročitajte još