Kako se šminkate, takav vam je karakter

Piše: Redakcija

Dok neke predstavnice ljepšeg spola ne bi ni iskoračile izvan kuće ako nisu kompletno našminkane, druge se ne dotjeruju čak ni u svečanim prilikama. Kakav je vaš odnos prema šminkanju? Italijanski psiholozi probali su protumačiti karakter žena u zavisnosti od toga koliko one ulažu u ljepotu.

– Iako žene generalno „bije glas“ da sate provode ispred ogledala, nije mali broj onih koje šminku zaobilaze u širokom luku. Psiholozi smatraju da takve dame imaju jaku ličnost i naglašenu želju za prirodnim i jednostavnim odnosima s ljudima. One uglavnom nisu omiljene u društvu, ali ljudi s kojima su bliske ih zaista vole i prihvataju u potpunosti.

– Dotjerana žena privlači pažnju na svakom koraku, ipak pretjerivanje u tome, previše šminke na licu i nanošenje iste svakodnevno i u svakoj prilici, ukazuje na nedostatak samopouzdanja. Psiholozi tvrde da previše sređene dame imaju jaku želju da se dopadnu i istovremeno strah da će biti odbačene ako ne izgledaju savršeno. Zato pridaju mnogo veću pažnju oblačenju, njegovanju tijela ili šminkanju nego duhovnom i intelektualnom aspektu kao i odnosima s ljudima, a to je najčešće odlika mladih ljudi.

– Najviše žena pripada srednjoj kategoriji, a to podrazumijeva umjereno dotjerivanje. Ipak, neke akcenat stavljaju više na oči, druge na usta, a stručnjaci i za to imaju objašnjenje. Dame koje ne izlaze iz kuće bez maskare na trepavicama i ističu oči u prvi plan, žele šarmirati druge. Suprotno njima, žene koje najviše šminkaju usta i koriste ruževe naglašenih boja, imaju jaku želju za zbližavanjem s ljudima i u tjelesnom, odnosno seksualnom, i u duhovnom smislu.

– Žene koje „robuju“ noktima i više pažnje posvećuju manikiranju nego šminkanju, imaju snažnu potrebu da u svoj život unesu red i uzmu konce u svoje ruke. Crveni lakovi za nokte su odlika zavodnica, ali i melanholičnih ličnosti koje žale za prošlim vremenima i robuju uspomenama. Tamne i neobične nijanse otkrivaju buntovnu prirodu, a manje upadljive poput bijele, bezbojne i svijetlo ružičaste preferiraju romantične duše.

Pročitajte još